Сільським господарством стало надзвичайно перспективним напрямом для започаткування власного бізнесу. І, якщо врахувати, що деякими рослинами займається зовсім невелика кількість фермерів, то можна вийти на той сегмент ринку, де конкуренція мінімальна. Такою рослиною можна назвати часник, оскільки його вирощуванням не дуже поспішають займатися овочівники. Причин цьому декілька, а найпростіша – очікування малого попиту. Дійсно, часнику споживають в набагато менших кількостях, ніж навіть ту саму цибулю. Але, незважаючи на це, часник є досить затребуваним продуктом і на його вирощуванні можна досить непогано заробити, якщо знати як правильно організувати бізнес.
ЧАСНИК – ЗАГАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Людство вирощує для вживання в їжу вид Állium satívum, який і є загальновідомим часником. Він є близьким родичем іншої відомої рослини – цибулі. Цих двох рослини багато людей не вживає у їжу саме через їх специфічний смак і запах, але все ж у складі багатьох страв і часник і цибуля просто обов’язкові. При цьому часник також часто використовується в якості приправи.
Часник володіє унікальним хімічним складом: він містить більше 26% вуглеводів, 6,5% білка, до 20 мг аскорбінової кислоти, а також миш’яковисті сполуки, що мають лікувальні властивості при вживанні часнику в сирому вигляді.
Часник також володіє сильним антисептичним ефектом, завдяки чому часник часто використовується в медицині.
В Україні часник вирощується майже на всій території але, на жаль, в основному на присадибних ділянках. Останнім часом намітилася тенденція збільшення промислових площ і вхід в цей бізнес великих гравців.
ПЕРСПЕКТИВИ «ЧАСНИКОВОГО» БІЗНЕСУ
Слід зазначити, що конкуренція в цьому напрямку на ринку невелика. Основним конкурентом можна вважати дешевий китайський часник, але його специфіка така, що в ньому набагато менше ефірних масел ніж, наприклад, в українському. Вітчизняні ж фермери не надто охоче вирощують цю культуру з ряду причин, основна з яких – складності механізації. Інакше кажучи, вирощувати часник на великих площах досить складно і не занадто рентабельно, а от для невеликого господарства, коли вимір площ йде десятками соток, а не гектарами, вирощування часнику може стати дуже прибутковою справою.
В ЧОМУ ОСНОВНІ СКЛАДНОЩІ БІЗНЕСУ НА ВИРОЩУВАННЮ ЧАСНИКУ
А основна проблема в тому, що часник – рослина дворічна, що є причиною деяких складнощів. Зокрема – якщо відтворювати природний оборот, то замість двох звичних для інших рослин пунктів (насіння-плоди) ми отримуємо три (насіння – сіянка – плід), при якому результат отримуємо тільки на другий рік. Втім, існує варіант, при якому повноцінний урожай можна отримувати за рік, при цьому все набагато простіше. У цьому випадку висаджується зубчик – «Долька» часнику. Але тут є інша проблема – при такому способі вирощування за 3-4 сезони (а іноді і набагато раніше) часник вироджується, врожайність різко падає. А значить, брати за основу такий метод не можна.
Ще одна проблема – при такому способі вирощування передаються захворювання рослини. Результат – зелені багато, а цибулини часнику практично немає. Таким чином, періодично доводиться повертатися до дворічного циклу вирощування, щоб знову отримати «перше покоління» часнику.
А займатися такою морокою в промислових масштабах жодне велике фермерське господарство не хоче – хіба що у нього є інші варіанти бізнесу.
ПОШУК ДІЛЯНКИ ДЛЯ ВИСІВАННЯ КУЛЬТУРИ
На початках на часник не потрібно виділяти занадто багато місця, достатньо буде ділянки площею до 1 гектара. А от для промислового вирощування цієї культури може бути необхідно близько 5 гектарів землі.
Вже на даному етапі важливо визначитися з тим, яка форма часнику буде вирощуватися: озимий часник любить супіщані грунти, а от ярий – легкі суглинисті.
Своїми перевагами володіє вирощування і того, й іншого виду часнику:
озимий часник складніше вирощувати, оскільки культура, з огляду на те, що перечікує зиму, має більше шансів загинути, а урожай він дає до того часу, коли ціна на часник на ринку мінімальна. Але при цьому врожайність у такого часнику трохи вища, ніж у ярого. Озимі сорти в основному використовуються в переробці, ресторанному бізнесі і при продажу через супермаркети;
яровий часник, у свою чергу, вигідний тим, що його збирають якраз до зими, коли вартість часнику найбільш висока. Ярові сорти часнику зберігаються значно краще, проте мають менші розміри зубків. Але потрібно відзначити, що при правильному зберіганні цибулини часнику можуть довгий час зберігатися, що дозволяє відтягнути з терміном його продажу до потрібного моменту.
Наступним кроком необхідно визначитися з тим, як саме часник буде вирощуватися. В залежності від сорту ця рослина може виростати з насіння або зі зубчиків. Якщо висаджувати зубчики часнику, то урожай можна отримати протягом року, тобто після вегетаційного періоду рослини. Але в цьому випадку рослина вже буде старою, а значить, згодом врожайність буде тільки знижуватися. І такий спосіб призводить до того, що в грунті накопичуються специфічні хвороботворні організми, що шкодять часнику. Цей спосіб підходить в тому випадку, якщо потрібно протягом одного року отримати урожай часнику. В іншому випадку краще скористатися висіванням.
У підсумку виростуть молоді рослини, які більш стійкі до зовнішніх впливів, які дають непоганий урожай, і яких потрібно набагато менше на посадку. Такий спосіб вибирають в тому випадку, якщо планується довгий час культивувати часник, адже він є багаторічною рослиною. Проте досвідчені агрономи відзначають, що таким методом найбільш добре вирощувати саме озимий часник.
Але, найбільш оптимальним варіантом ведення бізнесу буде вирощування часнику, паралельно забезпечуючи себе підмінним «насіннєвим фондом», виділивши для цього невелику частину землі, на якій і буде вирощуватися сіянка. Саме такий тип вирощування можна вважати оптимальним, в цьому випадку ви не ризикуєте зіткнутися з проблемою виродження. Отже, висаджуємо в перший раз ми саме «зубок», заздалегідь визначившись з тією ділянкою, на якій будемо вирощувати наш «генофонд».
Найбільший урожай дає озимий часник, але з ним і ризику більше, тому зупинимося на більш звичному яровому. Тим більше, що завдяки хорошому зберіганні немає необхідності його терміново реалізувати саме восени, коли його багато в продажу.
Садять його зазвичай «в рядок», відстань в рядку повинно бути від 5 до 10 сантиметрів, міжряддя зазвичай 45 см. Глибина посадки в чому залежить від типу ґрунту, але в загальному випадку її можна прийняти як 6-7 сантиметрів.
Садять ярові сорти рано навесні, коли ґрунт прогрівається до 5 градусів, вегетаційний період (залежно від сорту) – від 90 до 110 днів. Далі догляд достатньо стандартний – розпушування і боротьба з бур’янами.
Наступний важливий період – коли з’являються «стрілки» (з яких і будуть виходити насіння). Природно, на «насіннєвій» ділянці стрілки не чіпають, а от на інших рослинах їх видаляють вручну.
Насіння ж часнику («бульбочки» – повітряні цибулинки на стрілах) знімають, просушують, сортують. Потім їх висівають для отримання «сівка», з якого надалі ми отримаємо нове «перше покоління» часнику.
Щоб почати отримувати прибуток з часнику в промислових масштабах, необхідно спочатку розуміти, що часник є скоріше хорошим доповненням до якоїсь основної діяльності, або культура для паралельного вирощування, оскільки заробляти гроші тільки на часнику досить важко.
У зв’язку з цим, цю культуру вирощують в багатопрофільних господарствах, де вона займає ділянку на кілька років, і нехай не так активно, але все ж бере участь у сівозміні. Добрими попередниками для часнику можна назвати культури-сидерати, бобові, капусту і деякі гарбузові, крім огірка. Часник краще не висаджувати після близькоспоріднених рослин, тобто сімейства амарилісових (сама поширена культура – цибуля), а також моркви. Садити часник починають у різний час залежно від регіону, але чим південніше, тим пізніше починається висівання; причому це стосується і ярової, і озимої форми.
Добриво часник воліє органічне, але й додавати неорганічне все ж таки доведеться. У разі підвищеної кислотності ґрунту, його потрібно заздалегідь піддати вапнуванню. Ґрунт має бути зволоженим, адже часник – вологолюбна рослина. Згодом ґрунт під часником повинен не тільки бути удобреним, але і в міру зволоженим. Саму сіянку або насіння потрібно поміщати на значну глибину в ґрунт, інакше рослини можуть замерзнути – стосується це в першу чергу озимого часнику.
Фосфор і калій вносяться в ґрунт відразу, а от азот повинен бути доданий вже пізніше, навесні. Часник має досить велику кількість шкідників, які можуть значно знизити врожай цієї рослини. При цьому часник має як загальні хвороби, які зустрічаються у всіх представників роду цибулькових, так і стійкий до деяких з них. Можуть вражаютися не тільки зростаючі рослини, але і зібрані стебла, це стосується бактеріальної гнилі, яка зустрічається також і у цибулі.
Але найбільш небезпечним захворюванням визнаний фузаріоз, який може в деякі роки знищувати більше половини всього врожаю. Це грибкове захворювання, яке не тільки шкодить культурі, але й небезпечне для здоров’я тварин і людей. З комах часник облюбували кліщі, з якими фермери ведуть боротьбу практично завжди, а також цибульні мухи. Причому визначення «цибульні мухи» стосується кількох видів різних родин, тому потрібно вивчити всіх можливих шкідників у своєму регіоні, щоб ефективніше боротися з ними. Знищують комах за допомогою отрутохімікатів і пестицидів, при цьому сьогодні є сучасні препарати, здатні ефективно боротися зі шкідниками, але не накопичуватися і не знищувати рослини.
Найважче визначити, чи дозрів часник і чи готовий він до збирання. У деяких видів часнику повинно добре розвинутися суцвіття з насінням, це легко визначити за пожовтінням листя. У цьому випадку рослини збираються, але зберігаються не тільки цибулини, але і самі суцвіття для отримання насіннєвого фонду.
ЗБЕРІГАННЯ ЧАСНИКУ
Іншим важливим чинником, коли мова йде про вирощування часнику на продаж, є його зберігання. Зазвичай порядок такий – після викопування часник залишають на два дні в полі під сонцем. За цей час стебла і листя підсохнуть, а поживні елементи з них перейдуть у зубки. Крім того, пряме сонячне світло є хорошим засобом профілактики від ряду захворювань і від кліщів. Якщо погода погана, то часник відразу забирають з поля і сушать у добре провітрюваному приміщенні до 10 днів. Після цього зрізують листя (залишаючи близько 3 см шийки цибулини) і коріння (залишають приблизно 3 мм).
Далі часник в такому вигляді зберігають у холоді (не в морозильній камері, а саме в прохолодному місці, де температура не піднімається вище +3, але й не опускається нижче -1 градуса) при гарній циркуляції повітря. У таких умовах він може зберігатися до року, а втрати складуть не більше 4%. Хоча перший час його можна зберігати і при температурі до +10 градусів. Якщо приміщення було правильно оброблено, то рослини не будуть гнити і відчувати на собі сильний вплив шкідників.
Як і було зазначено вище, часник можна зберігати до декількох місяців, що дає можливість продати його в потрібний час. Але найцінніша, звичайно, свіжа, тільки зібрана рослина.
ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ БІЗНЕСУ НА ЧАСНИКУ
Щоб правильно доглядати за рослиною, потрібно володіти відповідною технікою. У будь-якому багатопрофільному господарстві, мабуть, вже є універсальна техніка, до якої можна віднести трактор з плугом і причепом. Потрібні будуть також культиватор і мінітрактор. Але для трактора бажано купити спеціальну сівалку для часнику, яка налаштована таким чином, щоб оптимальним чином висаджувати насіння в грунт. Крім цього для великих площ необхідний спеціалізований комбайн для збирання часнику. Він досить дорогий, тому є сенс або брати це обладнання в оренду, або взяти таку техніку в лізинг. Але такий комбайн буде володіти безліччю функцій, які дозволять на виході отримувати практично вже відсортований і відібраний часник. Тобто переваги використання такого обладнання, безумовно, є, але якщо було прийнято рішення, закупити настільки дорогу техніку, то можна задуматися про покупку спеціальної лінії по переробці часнику. Завдяки цьому можна буде отримувати вже готовий продукт, продавати який також можна буде значно дорожче.
СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ВИТРАТИТИ ТА СКІЛЬКИ МОЖНА ЗАРОБИТИ НА ЧАСНИКУ
Тепер потрібно визначитися з витратами на посівний матеріал. Агрономи зазначають, що використання сіянки або зубчиків часом дуже нерентабельно, тому що доводиться закуповувати велику кількість посадкового матеріалу. Вірніше, великою буде саме маса цього матеріалу. Вигідніше використовувати насіння, які в ціні ненабагато перевищують сіянку, але потрібно їх (насіння) значно менше. Так, зубчиків потрібно близько півтора тонн на один гектар, у той час як насіння буде достатньо всього лише 20 кілограмів на ту ж площу.
КОМУ ПРОДАВАТИ ЧАСНИК
Продавати часник можна, насправді, дуже багятьом підприємствам. У першу чергу варто звернутися до тих організацій, які займаються переробкою або харчовою продукцією. В якості прянощів і підсилювача смаку часник затребуваний на багатьох заводах з виробництва їжі. Краще всього відразу починати шукати майбутніх покупців, що заощадить час і гроші після того, як урожай зібраний. Часник можна продати і перекупникам, які заберуть велику партію разом і віддадуть значну суму грошей за один договір, але ціна за кілограм у них буде дуже невелика. Можна займатися оптовими продажами з багатьма партнерами, продаючи вирощену продукцію за ціною трохи вище, але більш дрібними партіями. Також можна вступити в кооператив, де легко продавати вирощені рослини. Але найбільш вигідно самому займатися роздрібними продажами. Але тут є ризик взагалі нічого не продати або продати занадто мало, щоб окупити витрати. І, нарешті, якщо продукція вийшла дуже якісною і має гарний товарний вигляд, то можна зайнятися експортними продажами, оскільки на світовому ринку Українська продукція, зокрема часник, цікава споживачам. Але найкраще поєднати різні способи реалізації вирощеного часнику, продаючи по можливості великі партії перекупникам і самостійно торгуючи часником на ринку – це знизить ризики не продати нічого і збільшить прибуток.
Інформація взята зі сторінки: https://homebiznes.in.ua/vyroschuvannya-chasnyku-antykryzovyj-biznes-u-seli/