Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЯК БЛАГОДІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ СПИСАТИ ЗІПСОВАНІ ТОВАРИ?

Благодійна (неприбуткова) організація отримала товари, зокрема продукти харчування, із-за кордону для роздачі постраждалим від війни. В бухобліку ці товари були оприбутковані проводкою: Дт 28 «Товари» – Кт 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Але згодом виявилось, що деякі продукти прострочені. Що з ними робити? Чи можна їх списати? Якщо так, то як оформити та відобразити в обліку?

Перш за все зауважимо: якщо виявилося, що отримані товари зіпсовані чи закінчився їхній строк придатності, то видавати їх як благодійну допомогу не можна. Адже це може призвести до отруєння. Тому зіпсовані чи прострочені товари слід списати і віддати на утилізацію.

Списувати отримані товари у вигляді благодійної допомоги благодійна організація має за тими самими правилами, що й звичайні підприємства, тобто спираючись на правила бухобліку. З цим погоджується Мінфін у листі від 27.04.2022 р. № 41020-06-5/8479. В ньому Мінфін, зокрема, нагадав, що Закон України від 16.07.1999 р. № 996- XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон № 996) поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності.

Враховуючи це, вважаємо, що і у благодійних організацій підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій, зокрема щодо отримання, списання або передачі активів, є первинні документи.

Отже, щоб списати з балансу зіпсовані товари, потрібно цю операцію належним чином задокументувати.

Пропонуємо такий алгоритм дій:

➊ Керівник благодійної організації має видати наказ про проведення інвентаризації товарів, зокрема продуктів харчування, які призначені для видачі у вигляді благодійної допомоги, з метою встановлення їх споживчої якості. Таку інвентаризацію має проводити спеціальна або постійно діюча інвентаризаційна комісія.

➋ За результатами інвентаризації оформлюються інвентаризаційні описи, в яких не тільки вказується облікова кількість товарів, а й зазначається, яка кількість товарів виявилася зіпсованою, у т. ч. через закінчення терміну придатності. В цьому описі комісія також має вказати, що саме потрібно зробити із зіпсованими продуктами. Зазвичай такі товари передаються на утилізацію.

➌ Факт списання товарів оформлюється актом списання товарно-матеріальних цінностей в двох примірниках: для бухгалтерії і матеріально відповідальної особи. Форма такого акта на законодавчому рівні не затверджена. Тому організація має право самостійно розробити її із врахуванням вимог щодо реквізитів первинного документа, передбачених ст. 9 Закону № 996.

➍ Зіпсовані товари вилучаються зі складу і передаються на утилізацію спеціалізованому підприємству. Таке передання оформлюється актом приймання-передачі.

➎ На підставі вищевказаних документів бухгалтерія відображає в обліку списання зіпсованих товарів (продуктів харчування) такими проводками:

➙ Дт 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» – Кт 28 «Товари»;

➙ Дт 48 – Кт 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Після здійснення таких операцій в обліку у благодійної організації витрати та дохід зрівноважаться і ця операція ніяк не вплине на фінрезультат.

Олег Головко, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування