Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЯК ПІДПРИЄМСТВУ ОПОДАТКОВУВАТИ ДОХОДИ ПІДПРИЄМЦЯ З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ?

Сільгосппідприємство Херсонської області планує придбавати товар у приватного підприємця, місце реєстрації якого є тимчасово окупована територія Херсонської області. Такий підприємець має статус внутрішньо переміщеної особи. Чи потрібно підприємству утримувати ПДФО та військовий збір з доходів, виплачених такому підприємцю відповідно до пп. 38.9 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ)?

Ні, не потрібно. Пояснимо детально.

Дійсно, відповідно до пп. 38.9 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ під час нарахування (виплати) підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності сільгосппідприємство має утримати з такого доходу ПДФО та військовий збір.

В умовах воєнного стану тимчасово окуповані території визнаються такими у порядку, встановленому КМУ (п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України від 15.04.2014 р. № 1207-VII «Про за безпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», далі – Закон № 1207).

КМУ прийнято постанову від 06.12.2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». Відповідно до абзацу другого п. 1 цієї постанови перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. До цього переліку включається тимчасово окупована РФ територія України, визначена відповідно до Закону № 1207.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції України від 22.12.2022 р. № 309. У цьому переліку є лівобережна частина Херсонської області.

Тож, на перший погляд, сільгосппідприємству потрібно застосовувати норму пп. 38.9 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, але це не так.

Адже в абзаці першому п. 69 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ зазначено, що на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України з 24.02.2022 р. справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених саме цим пунктом.

Тобто ПКУ розмежовує порядок оподаткування доходів, виплачених підприємцю, залежно від періоду тимчасової окупації території України:

• окупована з 2014 року (на яку поширено норму пп. 38.9 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ);

• окупована з 24.02.2022 р. (на яку поширено норму п. 69 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Лівобережна Херсонщина була тимчасово окупована після лютого 2022 року, отже, оподаткування доходів, що виплачуються підприємцю, місцезнаходженням якого була ця територія, має здійснюватися відповідно до п. 69 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Цей пункт не містить положень, аналогічних нормі пп. 38.9 цього розділу.

Таким чином, у наведеній ситуації сільгосппідприємство не повинне утримувати з доходів, що виплачуються такому підприємцю, ПДФО та військовий збір.

Ельвіра Ткачова, головний редактор