Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Безоплатне користування трактором: бухоблік та податкові наслідки

Сільгосппідприємство отримало від благодійного фонду в безоплатне користування на три місяці трактор для проведення посівної. Розглянемо детально, чи потрібно цю операцію відображати в бухгалтерському обліку (якщо потрібно, то як) і які податкові наслідки вона матиме.

ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ

Надання благодійною організацією трактора сільгосппідприємству в тимчасове безоплатне користування, як правило, оформлюється договором про надання благодійної допомоги. Такий договір може містити ознаки договору позички або договору надання послуг.

З точки зору цивільного законодавства такій операції найбільш відповідає договір позички. Адже відповідно до ч. 1 ст. 827 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. До договору позички застосовуються положення глави 58 «Найм (оренда)» ЦКУ ( ч. 3 ст. 827 ЦКУ).

Передання трактора та його повернення оформляється актом приймання-передачі. Форму акта сторони розробляють та погоджують самостійно. Можна застосовувати, зокрема, форму Акту приймання-передачі основних засобів, затверджену наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818 «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання».

Деякі фахівці пропонують розглядати надання трактора у користування як безоплатне надання послуги.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності. При цьому замовник зобов’язується оплатити послугу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Тож надання послуги може бути безоплатним, якщо це прямо передбачено договором.

ОБЛІК ТРАКТОРА

Тактор, отриманий в тимчасове користування потрібно обліковувати на позабалансовому субрахунку 01.

Однак виникає запитання: за якою вартістю? На наш погляд операцію з безоплатного отримання трактора в тимчасове користування можна розглядати з точки зору НП(С)БО 14 «Оренда».

Відповідно до п. 4 розд. ІІ цього стандарту об’єкт операційної оренди відображається орендарем на позабалансовому рахунку бухгалтерського обліку за вартістю, указаною в договорі оренди.

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291, необоротні активи, отримані в користування, відображаються на позабалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за балансовою (залишковою) і первісною вартістю орендодавця, що зазначається в договорі операційної оренди.

Таким чином, трактор, отриманий від благодійного фонду підприємство має відобразити за вартістю, зазначеною в договорі про надання благодійної допомоги або в акті приймання – передачі.

Далі в консультації: ЧИ ВИНИКАЮТЬ ДОХОДИ, ПОДАТКОВІ НАСЛІДКИ.

Олександр Голубовський, консультант із бухгалтерського обліку та оподаткування

Олена Жураківська, редактор