Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЧИ МОЖЕ ФІЗОСОБА ОФОРМИТИ РОЗСТРОЧКУ НА СПЛАТУ ПОДАТКУ?

Фізична особа отримала податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) про сплату податку на нерухомість за два роки на суму 80 тис. грн, яка належить їй на праві власності і передавалася в оренду. У фізособи немає можливості сплатити такі кошти у встановлений строк. Як можна відтермінувати сплату податку?

Як відомо, до настання терміну сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, він вважається податковим зобов’язанням, а після цього терміну у разі несплати та відсутності адмі-. ністративного оскарження – податковим боргом.

Платник податків має право на розстрочення та відстрочення як грошового зобов’язання, так і податкового боргу (п. 100.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

При розстроченні суми грошових зобов’язань або податкового боргу погашаються рівними частками починаючи з місяця, що настає за тим місяцем, у якому органом ДПС прийнято рішення про надання такого розстрочення (п. 100.6 ПКУ). А при відстроченні – одноразово у повному обсязі або з будь-якого місяця, визначеного органом ДПС, але не пізніше закінчення 12 календарних місяців з дня виникнення такого грошового зобов’язання або податкового боргу (п. 100.7 ПКУ).

Розстрочення та відстрочення здійснюється під проценти, розмір яких дорівнює 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день прийняття органом ДПС відповідного рішення. Якщо до складу податкового боргу входить пеня, то на пеню проценти не нараховуються.

Скористатися правом на розстрочення чи відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу може платник податків, який (п. 100.4 ПКУ):

Читати далі

Ельвіра Ткачова, головний редактор