Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Чи може платник ЄП IV групи надавати «процентну» поворотну фіндопомогу?

Чи може юридична особа – платник єдиного податку (далі – ЄП) IV групи надавати поворотну фінансову допомогу іншій юрособі з нарахуванням відсотків за користування коштами?

Нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не передбачено обмежень щодо надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) платниками ЄП IV групи. Тому платники ЄП IV групи можуть надавати як поворотну, так і безповоротну фіндопомогу іншим особам. Подібним чином відповідає на аналогічне питання ДПС (ресурс ЗІР, категорія 108.02.01).

Але згідно з пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення. Тобто якщо йдеться саме про поворотну фіндопомогу, то по ній не можуть нараховуватись відсотки. Якщо ж кошти надаються під відсотки, то така операція набуває ознак кредиту або позики.

НОТАТКА

Кредит – грошові кошти, які надаються надавачем фінансових послуг (кредитодавцем) особі (позичальнику) у користування на поворотній основі на визначений строк із сплатою процентів.

П. 27 ч. 1 ст. 1 Закону від 14.12.2021 р. № 1953-IX «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (далі – Закон № 1953)

Позика – це передача однією стороною (позикодавцем) у власність другій стороні (позичальникові) грошових коштів або інших речей, визначених родовими ознаками. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики.

Ст. 1046, ст. 1048 Цивільного кодексу України

Надання коштів у кредит належить до фінансових послуг (п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 1953). Надавати такі послуги мають право тільки фінансові компанії, які мають відповідну ліцензію (див. ч. 1 ст. 29 Закону № 1953).

Визначати належність послуг до фінансових має право регулятор (ч. 3 ст. 4 Закону № 1953-IX). Регулятор – НБУ або Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку згідно з розподілом повноважень (п. 47 ч. 1 ст. 1 Закону № 1953). Щодо кредиту регулятором виступає НБУ (ч. 1 ст. 22 Закону № 1953).

Процентна позика у Законі № 1953 не згадується. Хоча у пп. 6 ч. 1 ст. 4 «старого» Закону від 12.07.2001 р. № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (втратив чинність 11.02.2022 р. у зв’зку із прийняттям Закону № 1953) було прямо зазначено, що надання коштів у позику, є фінансовою послугою, що вимагало оформлення дозвільних документів.

З цього можна зробити висновок, що процентна позика з лютого 2022 року не є фінансовою послугою, а отже, сільгосппідприємство може видати процентну позику. Проте через відсутність роз’яснень з боку регуляторів рекомендуємо утриматись від здійснення подібної операції.

Тим більше що цю ситуацію можна вирішити шляхом укладання договорів про надання фінансової допомоги. А саме: «єдинник» IV групи за договором надає іншій особі поворотну фінансову допомогу, а така інша особа, своєю чергою, надає йому безповоротну фінансову допомогу на суму умовних відсотків за користування коштами.

Олександр Голубовський, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування