Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЧИ МОЖЕ ПОЇХАТИ У ЗАКОРДОННЕ ВІДРЯДЖЕННЯ ЗАБРОНЬОВАНИЙ ПРАЦІВНИК

Узв’язку із введенням в Україні правового режиму воєнного стану та оголошенням мобілізації заборонено виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

Зауважимо: на сьогодні юристи мають сумніви щодо правомірності такої заборони, оскільки прямої заборони законодавство не містить. Проте перші судові справи щодо оскарження рішення про заборону на перетин кордону вирішуються не на користь громадян. Отже, до вирішення цього питання на законодавчому рівні або формування судової практики чоловіки, які мають необхідність перетинати кордон, повинні враховувати вимоги Державної прикордонної служби України (далі – Держприкордонслужба).

Правила перетинання державного кордону громадянами України затверджено постановою КМУ від 27.01.1995 р. № 57 (далі – Правила № 57).

Зокрема, передбачено, що у разі введення на території України воєнного стану військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, мають право на перетин державного кордону (п. 2-6 Правил № 57).

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами в порядку, встановленому КМУ (ч. 1 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 р. № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», далі – Закон № 3543).

Отже, під час дії правового режиму воєнного стану заброньовані працівники можуть перетинати кордон України.

Що стосується документів, які необхідно надати при перетині кордону заброньованим чоловікам, то враховуючи, що єдиного офіційного роз’яснення з цього приводу немає, наведемо ті роз’яснення, які розміщені на загальнодоступних ресурсах.

Так, у листі від 17.03.2022 р. № 23-6855/0/6-22-Вих Держприкордонслужба зазначила, що під час дії воєнного стану працівники мають право виїхати у відрядження за кордон за наявності документів про відрядження та бронювання. Наведемо витяг з цього листа

3. Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб: 1) Які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік. Підтверджуючими документами можуть бути: посвідчення про відстрочку від призову (бронь) + документи про відрядження.

Це підтвердив заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор Матвійчук, відповідаючи на запитання дописувачів сторінки Держприкордонслужби у Facebook.

«Стосовно відрядження за кордон заброньованих осіб Ця категорія є в ст. 23 Закону № 3543, у п. 2–6 Правил № 57 про цю категорію теж зазначено. Перетнути державний кордон такі особи можуть. Обов’язковими документами, які посвідчують те, що людина заброньована, а це, як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або це витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою КМУ № 194, окрім того такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Держприкордонслужби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном».

Нагадаємо, деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану врегульовано постановою КМУ від 03.03.2022 р. № 194 (далі – Постанова № 194). Зокрема, цією постановою передбачено, що для підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час військовозобов’язаному видається витяг з наказу Мінекономіки.

Військовий облік військовозобов’язаних за призначенням поділяється на загальний і спеціальний (ст. 33 Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу», далі – Закон № 2232).

На загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, які не заброньовані за державними органами або підприємствами. На спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, заброньовані за державними органами або організаціями на період мобілізації та на воєнний час (ст. 35 Закону № 2232).

У листі-зверненні до Держприкордонслужби України (він не направляється, а знаходиться у працівника) доцільно прописати, хто направляється у відрядження, з якою метою, як ця мета пов’язана з господарською діяльністю підприємства, строк відрядження. Доцільно до листа додати запрошення із-за кордону (за наявності), підтвердження оплати семінару, на який їде керівник підприємства тощо. Також рекомендується в листі зазначати, що роботодавець гарантує повернення працівника в Україну після завершення відрядження, та наводити контактні номери телефонів уповноважених осіб роботодавця для можливості уточнення необхідних відомостей працівниками Держприкордонслужби (за потреби).

Отже, можна виснувати, що для перетину кордону заброньованому керівнику сільгосппідприємства необхідно мати:

Слід зауважити, що рішення про надання громадянину дозволу на перетин кордону на виїзд з України (відмову у перетинанні кордону) приймається безпосередньо в пункті пропуску після вивчення документів, що підтверджують наявність/відсутність підстав для надання такого дозволу.

Рішення про тимчасову відмову у виїзді за кордон (заборону виїзду) та тимчасове затримання або вилучення паспортного документа може бути оскаржене громадянином в установленому законом порядку (п. 17 Правил № 57).

За інформацією, розміщеною на сайті Держприкордонслужби, консультації щодо перетину кордону можна отримати:

1598 – багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв'язку та абонентів операторів мобільного зв'язку на території України).

+38 (044) 527-63-63 – міський номер (для дзвінків із України та із-за кордону згідно з тарифами відповідного оператора зв'язку).

dovira@dpsu.gov.ua - для отримання консультацій з використанням електронної пошти в режимі online (протягом трьох робочих діб).

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора