Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЧИ МОЖНА ЗАПРАВЛЯТИ АВТОМОБІЛЬ ПАЛЬНИМ ДЛЯ ГЕНЕРАТОРА?

Сільгосппідприємство придбало та зберігає дизпаливо для роботи генератора. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним автомобіль?

Суб’єкт господарювання на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення має право зберігати пальне, призначене для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 л на кожному об’єкті, що забезпечений такою установкою, без отримання дозволу на зберігання пального (ст. 18 Закону від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», далі – Закон № 481). А якщо кількість такого пального більше 2000 л, то ліцензію можна не отримувати, якщо подати декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

Тобто в наведеній вище нормі прямо зазначено, що без ліцензії зберігається тільки пальне, яке призначене для заправлення генератора. Якщо ж пальне використовуватиметься для інших потреб, зокрема для заправки автомобілів, то наведена пільга не діє і на таке зберігання слід отримувати ліцензію.

Якщо сільгосппідприємство має ліцензію на зберігання пального у т.ч.для потреб власного споживання, то воно може зберігати пальне, призначене для генератора, за місцем зберігання, вказаним у ліцензії.

Олександр Голубовський, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування