Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЧИ ОФОРМЛЮВАТИ ЛІЦЕНЗІЮ ПРИ ЗБЕРІГАННІ ПАЛЬНОГО У КАНІСТРАХ?

Сільгосппідприємство придбаває пальне і зберігає його у каністрах об’ємом 5 л? Чи потрібно оформлювати ліцензію на зберігання пального?

Згідно зі ст. 15 Закону № 481 суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 л, ліцензію на зберігання пального не отримують.

Що таке споживча тара, у Законі № 481 не визначено. Але згідно з п. 3.5 ДСТУ 2890-94 «Тара і транспортування. Терміни і визначення» споживча тара – це тара, яка надходить до споживача з продукцією і не виконує функцій транспортної тари. Тобто споживча тара – це тара, яка придбавається разом із запакованим у неї продуктом. Наприклад, моторна олива у пластиковій пляшці.

Тож каністра багаторазового використання не є споживчою тарою. Відповідно, якщо пальне зберігається у багаторазових каністрах, навіть якщо їх обсяг до 5 л, то таке зберігання не вписується в обмеження, наведене в ст. 15 Закону № 481, і потрібно мати ліцензію.

Втім, в ресурсі ЗІР, категорія 113.04, ДПС України висловила думку, що отримувати ліцензію потрібно у разі, якщо пальне зберігається в каністрі чи ємності, що використовується для зберігання пального, об’ємом більше 5 л. Відповідно, якщо об’єм каністри чи іншої тари не перевищує 5 л, ліцензію придбавати не потрібно. Ресурс ЗІР не є офіційним тлумаченням норм податкового та іншого законодавства. Тому рекомендуємо отримати ліцензію на зберігання пального для потреб власного споживання за адресою, де знаходяться каністри.

Олександр Голубовський, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування

Джерело фото: hotline.ua