Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ДАРУВАННЯ ЗАМОРТИЗОВАНОГО АВТОМОБІЛЯ ФІЗОСОБІ ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ, ПОДАТКИ, БУХОБЛІК

Сільгосппідприємство прийняло рішення подарувати повністю замортизовний автомобіль, який був у нього на балансі, фізособі. Тож розберемось: – як документально оформити таку операцію, зокрема, чи потрібно договір дарування засвідчувати нотаріально? – які податкові наслідки такої операції? – як відобразити її в бухобліку?

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ

Щоб подарувати основний засіб (далі – ОЗ), у т. ч. й автомобіль, керівництво сільгосппідприємства повинне перш за все ухвалити відповідне рішення. Оформлюють його зазвичай шляхом складання наказу (розпорядження) керівника або протоколом зборів власників підприємства (це залежить від повноважень, якими наділений керівник підприємства, зокрема у статуті).

Далі слід укласти договір дарування з особою, якій дарують автомобіль. У такому договорі потрібно зазначити, що авто передається безоплатно у дарунок і вказати його вартість (оцінку), яка знадобиться для визначення суми ПДФО (про визначення вартості та порядок оподаткування детально йтиметься далі).

Відповідно до ст. 719 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) договір дарування рухомих речей, які мають особливу цінність, укладається у письмовій формі. При цьому обов’язкового нотарільного посвідчення такого договору ЦКУ не вимагає.

З аналізу п. 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. № 1388, випливає, що договір дарування транспортного засобу має бути оформлений:

• або безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких центрів;

• або в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) у присутності адміністраторів таких центрів;

• або у нотаріуса. Таким чином, якщо право власності на подарований автомобіль за новим власником буде оформлюватися (передаватися від підприємства новому власнику) в сервісному центрі МВС або через ЦНАП, то нотаріальне посвідчення договору дарування не потрібне.

Якщо договір дарування буде оформлений у нотаріуса, то вже на підставі такого договору новий власник поставить автомобіль на облік в сервісному центрі МВС.

Крім зазначеного договору безпосередньо факт передання ОЗ оформлюється Актом приймання-передачі основних засобів (форма затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818). Оформити цей акт можна і в довільній формі, але із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів первинного документа, передбачених ч. 2 ст. 9 Закону від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». На підставі цього акта інформація про відчуження об’єкта ОЗ заноситься до:

• Інвентарної картки обліку ОЗ;

• Картки обліку руху ОЗ.

Далі читайте про: ПОДАТОК НА ПРИБУТОК , ПДВ, ЄДИНИЙ ПОДАТОК, ПДФО ТА ВЗ та БУХОБЛІК

Олег Головко, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування