Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЛІ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», зокрема, передбачено, що:

➙ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть бути обмежені конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України;

➙ тимчасово обмежуються права і законні інтереси юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану;

➙ органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування (далі – ОМС) терміново мають перевести діяльність у режим воєнного стану та прийняти відповідні рішення.

Отже, саме з дня оголошення воєнного стану в Україні могли бути обмежені деякі права громадян та юридичних осіб, гарантовані Конституцією України.

Одним із таких обмежень є заборона на приватизацію землі під час дії воєнного стану.

Однак така заборона виникла не відразу.

7 квітня 2022 р. набрав чинності Закон України від 24.03.2022 р. № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», яким було внесено зміни до Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) та низки законів, якими регулюються питання виникнення і переходу прав на землю.

Згідно з цим законом Перехідні положення ЗКУ було доповнено новим пунктом 27, яким встановлено особливості регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану. Зокрема, пп. 5 цього пункту було встановлено повну заборону на:

Отже, в період з 24.02.2022 р. по 07.04.2022 р. законодавство не містило положень щодо заборони приватизації земель державної, комунальної власності, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації.

Читати далі...ХТО МОЖЕ ПРИВАТИЗУВАТИ ЗЕМЛЮ

Алла Кальніченко, директорка ТОВ «Експертний центр права»