Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ДО УВАГИ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ ПТАХІВНИЦТВОМ

У 2022 році не можуть бути платниками єдиного податку IV групи сільгосппідприємства, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 належить до класів (абзац другий пп. 291.51.1 ПКУ):

01.47 (розведення свійської птиці);

01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів);

10.12 (виробництво м’яса свійської птиці).

У зв’язку з цим РЕКОМЕНДУЄМО:

Перевірити по своєму підприємству чи є в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) серед видів діяльності вищенаведені коди.

Якщо такі коди є, але сільгосппідприємство фактично не займається цими видами діяльності, то доцільно терміново внести зміни до ЄДР і виключити їх з переліку видів діяльності. В іншому випадку вважаємо, що органи ДПС можуть відмовляти у підтвердженні статусу платника єдиного податку IV групи на 2022 рік. Адже вони зможуть перевірити чи відноситься діяльність підприємства до класів 01.47, 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12тільки за ЄДР. Це слід зробити завчасно, до подання Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Якщо такі коди є і сільгосппідприємство фактично займається цими видами діяльності, то у нього є два варіанти дій:

1. Перейти у 2022 році на загальну систему оподаткування, тобто сплачувати податок на прибуток. Нагадаємо, що сільгоспвиробники звітують з податку на прибуток і, відповідно, сплачують цей податок раз на рік (п. 137.5 ПКУ).

2. «Передати» зазначені види діяльності іншому суб’єкту господарювання (довіреній особі), а на своєму підприємстві займатися тільки тими видами діяльності, які дозволяють бути «єдинниками» IV групи. Звичайно у такому разі також потрібно внести вищезгадані зміни до ЄДР.

Якщо вироблена сільгосппродукція (в результаті діяльності за кодами 01.47, 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12) реалізується:

Звертаємо увагу, що це доцільно зробити, якщо з 1 січня 2022 року у сільгосппідприємства не було реалізації сільгосппродукції, виробленої в результаті здійснення «заборонених» видів діяльності (принаймні не має бути підтвердження проведення таких операцій).

Ельвіра Ткачова, головний редактор "АгроPRO"