Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ДОГОВОРИ ОРЕНДИ ПРИПИНЕНІ, АЛЕ ЗЕМЛЯ ВИКОРИСТОВУВАТИМЕТЬСЯ ДО КІНЦЯ РОКУ ЧИ ПЛАТИТИ ЄП IV ГРУПИ?

Сільгосппідприємство – платник єдиного податку (далі – ЄП) IV групи засіяло кілька земельних ділянок, за якими у травні 2024 р. припинилося право оренди. Ці ділянки вже орендувало і зареєструвало відповідне право інше підприємство. Але за усною домовленістю з новим орендарем сільгосппідприємство буде використовувати ці ділянки до кінця року. Чи потрібно до кінця року за них платити ЄП IV групи?

Відповідно до п. 2921 .1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільгостоваровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Починаючи з 2013 року згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України право користування, у тому числі право оренди земельної ділянки виникає, а також припиняється з моменту державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Держреєстр прав).

Зі змісту запитання випливає, що новий орендар вже зареєстрував своє право оренди, отже, з дати такої реєстрації у нього виник обов’язок платити ЄП IV групи (якщо він є платником цього податку). Зареєструвати право оренди можна тільки після реєстрації припинення права оренди попереднім орендарем. Тож сільгосппідприємство мало платити ЄП до дати реєстрації припинення права оренди.

Зауважимо: раніше податківці консультували, що до об’єкта оподаткування не включаються площі сільськогосподарських угідь, право оренди яких не зареєстровано в Держреєстрі прав.

Однак зараз в ресурсі ЗІР...читати далі

Олена Жураківська, редактор