Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Дозвільна система під час війни

В журналі «АгроPRO» № 6 та 7 за цей рік було опубліковано відповіді на запитання учасників вебінару «Дозвільна система під час війни. Рентні платежі та екологічний податок», що стосуються саме дозвільних документів. Для зручності читачів, підсумовуючи його результати, наведемо найбільш типові дозвільні документи, які можуть регулювати сільськогосподарську діяльність, та вимоги до їх переоформлення під час дії воєнного стану.

Перелік складено відповідно до Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, що міститься у додатку до Закону України від 19.05.2011 р. № 3392-VI (далі – Перелік).

Висновок з оцінки впливу на довкілля (п. 4 Переліку). Відповідно до пп. 1 п. 1 постанови КМУ від 18.03.2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 314) під час дії воєнного стану цей дозвільний документ має оформлюватися так само, як і за мирних часів (читайте в «АгроPRO», 2024, № 7, с. 14).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п. 30 Переліку). Діючі дозволи автоматично продовжуються до завершення воєнного стану та на три місяці з дня його припинення чи скасування (пп. 5 п. 1 Постанови № 314). Стосовно нових стаціонарних джерел викидів у період воєнного стану замість отримання цього дозволу потрібно подати до обласної держадміністрації або до центру надання адміністративних послуг декларацію про провадження господарської діяльності (далі – Декларація) (читайте в «АгроPRO», 2023, № 9, с. 15 – про Декларацію, в «АгроPRO», 2024, № 7, с. 18 – про дозвіл). Декларація надає право на провадження господарської діяльності, пов’язаної із використанням стаціонарного джерела забруднення.

Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів (п. 40 Переліку). Якщо установка, інженерна споруда або інший об’єкт, що використовується для здійснення операцій з відновлення або видалення відходів, має потужність до 500 тонн на рік, то такий дозвіл потрібно оформити до 09.07.2024 р. (читайте в «АгроPRO», 2024, № 7, с. 24). Для такого виду діяльності спрощений порядок а саме, подання Декларації замість отримання дозволу, не передбачений Постановою № 314.

Дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (п. 48 Переліку). Відповідно до пп. 4 п. 1 постанови КМУ від 24.03.2022 р. № 357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану» (далі – Постанова № 357) строк дії такого дозволу автоматично продовжується на період дії воєнного стану і протягом одного місяця після його припинення чи скасування. На період дії воєнного стану з групи «А» виділено перелік робіт, які можна здійснювати на підставі Декларації, тобто дозвіл оформлювати не потрібно (пп. 1, пп. 2 п. 1 Постанови № 357). Для сільгосппідприємств актуальними можуть бути вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів.

Дозвіл на спеціальне водокористування (п. 70 Переліку). Діючі дозволи автоматично продовжуються до завершення воєнного стану та на три місяці з дня його припинення чи скасування (пп. 5 п. 1 Постанови № 314). Якщо сільгосппідприємство стало первинним водокористувачем під час дії воєнного стану, воно має оформити дозвіл за Порядком видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженим постановою КМУ від 13.03.2002 р. № 321. Спрощений порядок, а саме, подання Декларації замість отримання дозволу не передбачений Постановою № 314.

Спеціальний дозвіл на користування надрами у межах конкретних ділянок (п. 133 Переліку). Діючі дозволи автоматично продовжуються до завершення воєнного стану та на три місяці з дня його припинення чи скасування (пп. 5 п. 1 Постанови № 314). Якщо сільгосппідприємство стало користувачем надр під час дії воєнного стану, воно має оформити дозвіл за Порядком проведення аукціону (електронних торгів) з продажу спеціального дозволу на користування надрами, затвердженим постановою КМУ від 23.09.2020 р. № 993. Спрощений порядок, а саме, подання Декларації замість отримання дозволу не передбачений Постановою № 314.

Ліцензія на зберігання пального діятиме до завершення воєнного стану (абзац третій ч. 38 ст. 18 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»). У разі потреби оформлення нової ліцензії можна скористатися нормою пп. 1 п. 1 Постанови № 314, проте доцільніше отримати ліцензію на зберігання пального для потреб власного споживання просто подавши відповідну заяву до органу ДПС.

Далі в консультації: Дозвільні документи, які є менш типовими для сільгоспвиробників

Дозвільні документи, що можуть мати відношення до діяльності сільгосппідприємства на які не поширюється спрощений порядок отримання дозвільного документа (тобто не передбачено подання Декларації)Ельвіра Ткачова, головний редактор