Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ГНІЙ – ЦЕ ВІДХОДИ ЧИ ПОБІЧНІ ПРОДУКТИ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ?

Сільгосппідприємство займається тваринництвом, в результаті цієї діяльності утворюється гній (курячий послід). Чим вважати гній (курячий послід) – відходами чи побічним продуктом? Якщо це відходи, то чи потрібно оформлювати дозвіл на оброблення відходів?

Відповідно до Національного переліку відходів, затвердженого постановою КМУ від 20.10.2023 р. № 1102 (далі – Нацперелік відходів), відходи сільського та лісового господарства, садівництва, мисливства, рибальства та аквакультури, виробництва та переробки харчових продуктів виділено в окрему групу (02). В цій групі за кодом 02 01 06 зазначено відходи «тваринні фекалії, урина та гній (включаючи зіпсовану солому), стоки, зібрані окремо та оброблені поза місцями утворення».

Водночас відповідно до ст. 12 Закону України від 07.04.2015 р. № 287-VIII «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» гній є побічним продуктом тваринного походження, що належить до категорії II.

Відповідь на запитання, гній є відходами чи побічним продуктом, дає п. 5 ст. 2 Закону України від 20.06.2022 р. № 2320-IX «Про управління відходами» (далі – Закон № 2320), згідно з яким гній є відходами, якщо з ним проводять операції спалювання, захоронення або якщо він використовується для біогазу та компосту.

Операції спалювання та захоронення регулюються розділом VI Закону № 2320. Спалювання здійснюється через установки спалювання відходів та установки сумісного спалювання відходів (стаціонарна або мобільна технічна одиниця та обладнання, призначене для термічного оброблення відходів) (п. 39, 40 ст. 1, ст. 38 Закону № 2320). А захоронення здійснюється на полігонах, що відповідають вимогам екологічного законодавства та мають відповідне технологічне обладнання (ст. 40 Закону № 2320). До гною ці операції не застосовуються.

Таким чином, гній можна відносити до відходів, якщо він використовується для біогазу та компосту.

Виробництво біогазу здійснюють шляхом мікробіологічної обробки анаеробним зброджуванням гною та гнойових субстратів (пп. 8.5.1 Відомчих норм технологічного проектування. Система видалення, обробки, підготовки та використання гною. ВНТК – АПК – 09.06, далі – Норми).

Компостування – це інтенсивний біотермічний процес переробки органічних відходів у природних або керованих умовах з метою одержання високоякісних органічних добрив, з одночасною дезінвазією, дезодорацією, позбавленням схожості насіння бур’янів та дотриманням екологічних, санітарно-гігієнічних і агротехнічних вимог до технологічного процесу і кінцевого продукту (пп. 83.1 Норм).

Таким чином сільгосппідприємство, яке переробляє гній у біогаз та компост, зобов’язане:

• класифікувати його як відходи згідно з Нацпереліком відходів;

• звітувати про відходи (проте на період дії воєнного стану ця вимога призупинена, і підприємства мають звітувати після його скасування);

отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів (детально читайте на с. 24 – ред.).

Вказана правова позиція узгоджується із роз’ясненням Міндовкілля, викладеним у листі від 26.03.2024 р. № 24/24-05/506-24.

Іван Паламарчук, екологічний аудитор, заслужений природоохоронець України