Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ІНДЕКСАЦІЯ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

Індексація орендної плати є компенсацією орендодавцеві втрат від знецінення грошових коштів.

Журнал «АгроPRO» протягом усіх останніх років звертає увагу читачів на норму ч. 3 ст. 21 Закону України від 06.10.1998 р. № 161-XIV «Про оренду землі». Згідно з нею обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата не індексується, якщо в договорі оренди чітко вказано: «Орендна плата не індексується». Якщо у договорі оренди не згадується про індексацію або не визначений порядок її проведення, то орендна плата має індексуватися на індекс споживчих цін. Такий індекс повинен визначатися шляхом перемноження індексів інфляції з місяця, наступного за місяцем укладання договору оренди, до місяця виплати орендної плати. При цьому немає значення, що НГО земельної ділянки також може індексуватися.

Винятком є ситуації, коли в договорі прописано, що орендна плата індексується на коефіцієнт, який щороку оприлюднює Держгеокадастр для індексації НГО сільгоспугідь. Такий висновок зроблено Верховним Судом України у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду (детальний аналіз постанови ВС від 31.07.2019 р. у справі № 730/1351/18 читайтев «АгроPRO», 2019, № 16, с. 12).

Щоб показати, як індексація впливає на розмір орендної плати, наведемо індекси інфляції за період з 2013 року по серпень 2024 року і розглянемо на прикладі.

Ельвіра Ткачова, головний редактор