Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Інвентаризація договорів оренди

Виплата орендної плати за земельні ділянки приватної власності за поточний рік є відмінним приводом для проведення інвентаризації договорів оренди таких ділянок. На моїй пам’яті був випадок, коли сільгосппідприємство виплатило орендну плату за аналогією з минулим роком, але виявилося, що фактично договір оренди вже закінчився.

При проведенні інвентаризації договорів оренди доцільно для отримання достовірної інформації скористатися даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Держреєстр прав) та отримати витяг «Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта». Цей витяг містить усі об’єкти нерухомості (у тому числі земельні ділянки), права (власності та користування, у тому числі оренди) на які зареєстровані у цьому реєстрі. Він є платним і його вартість залежить від кількості записів, наприклад, якщо записів до 1000, то вартість становить до 750 грн. Такий витяг може займати десятки сторінок, але він дає керівнику та іншим відповідальним особам повне уявлення про земельний банк, яким користується підприємство.

Для його отримання потрібно зайти на сторінку Держреєстру прав:

Також сільськогосподарським товаровиробникам можна скористатися Державним аграрним реєстром (далі – ДАР) .

Читати далі...

Володимир Цап, кандидат економічних наук, фінансовий директор підприємства, викладач Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного