Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

«КЛУБ БІЛОГО БІЗНЕСУ» ТА ІНШІ НОВОВВЕДЕННЯ

З 01 серпня 2024 року набрав чинності Закон України від 18.06.2024 р. № 3813-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства» (далі – Закон № 3813) (крім окремих його норм).

Вкотре за час дії воєнного стану законодавці коригують оподаткування. Цього разу вони вирішили:

➊ удосконалити правила податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Когорту таких платників наразі неофіційно називають «клуб білого бізнесу», тож у цій консультації ми також будемо застосовувати цей неофіційний термін;

➋ підкоригувати деякі правила трансфертного ціноутворення, посилити обмеження стосовно підсанкційних осіб тощо.

Далі розглянемо найактуальніші нововведення вищевказаного закону.

КЛУБ БІЛОГО БІЗНЕСУ

З 1 жовтня 2024 року набере чинності пп. 69.41 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який визначає правила функціонування «клубу білого бізнесу», що діятимуть під час воєнного стану та по 31 грудня року, в якому воєнний стан буде припинено (скасовано). Вважаємо, що за наявності позитивного досвіду вони діятимуть і з настанням мирних часів.

ПРИВІЛЕЇ ДЛЯ ЧЛЕНІВ «КЛУБУ»

Насамперед розглянемо переваги, які дає платнику податків потрапляння до «клубу білого бізнесу» (пп. 69.41.3 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

І. Мораторій на проведення таких податкових перевірок:

1. фактичних з питань ліцензування діяльності із зберігання пального виключно для потреб власно го споживання та/або промислової переробки;

2. позапланових документальних з підстав:

3. планових документальних перевірок (крім перевірок платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги).

ІІ. Зменшення строку проведення камеральної перевірки у випадку відшкодування ПДВ з 20 календарних днів до 5 робочих днів та документальної перевірки з цього питання з 40 до 10 робочих днів.

ІІІ. Індивідуальні податкові консультації будуть надаватися органом ДПС протягом 15, а не 25 календарних днів, що настають за днем отримання звернення, без можливості продовження строку його розгляду.

IV. Закріплення за платником податку, який є членом «клубу білого бізнесу», особистого податківця (комплаєнс-менеджера), з яким він буде контактувати в усній формі, а також з використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі в режимі відеоконференції для вирішення різних питань, пов’язаних з виконанням його податкових обов’язків.

V. Право подати запит про наявну у податківців інформацію, яка може свідчити про податкові ризики, та у п’ятиденний строк отримати відповідь, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

Крім вищенаведених привілеїв для членів «клубу білого бізнесу» Закон № 3813 рекомендує КМУ запровадити можливість автоматичного бронювання до 25% своїх військовозобов’язаних працівників (п. 5 розд. ІІ Закону № 3813). Для реалізації цієї норми КМУ має внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого КМУ від 27.01.2023 р. № 76. Тож чи дасть КМУ «зелене світло» на це послаблення – покаже тільки час.

Далі про ВИМОГИ ДО ЧЛЕНІВ «КЛУБУ БІЛОГО БІЗНЕСУ» та ІНШІ НОВОВВЕДЕННЯ

Олег Головко, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування