Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Кукурудза – експортна культура чи енергетична

Хоча кукурудзи в Україні цього року посіяно менше, але господарства, в яких насіння було закуплене до війни, не відмовилися від цієї культури. Тому очікується, що її буде багато, і внутрішні ціни тиснутимуть на фермерів, тож їм доведеться продавати зерно за будь-якою ціною. При цьому світові ціни на зернові рвуться вгору.

Про це розповів комерційний директор ТОВ «Баришівська зернова компанія» Таір Мусаєв під час онлайн-конференції «Ефективний елеватор в період воєнного стану».

Він пояснює, що внутрішнє споживання кукурудзи в Україні дуже мале — 5-6 млн т. А налаштувати переробку, щоб експортувати продукцію з доданою вартістю, за три місяці не вдасться.

«У нас лишилось 15-20 млн т кукурудзи цього врожаю, а вже за два місяці почнеться збір озимих культур, і всі склади будуть заповнені. Для кукурудзи просто не залишиться місця для зберігання. У фермерів буде два рішення. Перше — лишити її в полі до кращих часів, наприклад, до березня-квітня», — зазначає Таір Мусаєв.

Він попереджає, що хоч така практика й існує, але потрібно враховувати, що за продажу до Європи важливим фактором є наявність у зерні афлотоксинів, що з’являються, коли кукурудза збирається невчасно, і грибок має ідеальну температуру та вологість для розвитку. Тож після поставок зерна з афлотоксинами можуть початися проблеми з репутацією української кукурудзи.

«Другий варіант — рішення непопулярне, але його можна розглядати. Україна через порти з 2014 р. імпортувала вугілля, а оскільки вони зараз заблоковані, то проблема з’явиться з початком опалювального сезону. Тому одним із рішень може бути заміна вугілля на кукурудзу, звісно, де це можливо зробити», – зазначає Мусаєв.

На його думку, з таким підходом можна вирішити відразу дві проблеми: підтримка аграріїв і країни з погляду енергонезалежності.

Автор та джерело: Людмила Лебідь, AgroPortal.ua