Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

КУПІВЛЯ-ПРОДАЖ ЗАСІЯНОГО ПОЛЯ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРОДАВЦЯ І ПОКУПЦЯ

Непоодинокими є випадки, коли сільгосппідприємство придбаває (або отримує в користування) земельну ділянку, засіяну певною сільгоспкультурою. Таким чином, поряд з відповідним цивільно-правовим договором купівлі-продажу чи, наприклад, оренди сторони мають укласти договір купівлі-продажу незавершеного виробництва (посівів). Тож розглянемо порядок документування, обліку, оподаткування такої господарської операції.

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ

Посіви є незавершеним виробництвом у сфері сільськогосподарського товаровиробництва. Їх собівартість складається із вартості насіння, добрив, пального, засобів захисту рослин, а також робіт з оранки, дискування, культивації, власне посіву, внесення добрив тощо.

З точки зору П(С)БО 30 таке незавершене виробництво є біологічним активом.

Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому (ст. 1 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Таким чином, продаж посівів (незавершеного виробництва) можна ще назвати продажем біологічного активу, або просто активу.

Продаж посівів оформлюється договором купівлі-продажу, особливості якого визначені ст. 655–697 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ). Договір укладається у письмовій формі (ст. 208 ЦКУ). Його нотаріальне посвідчення не вимагається (ст. 209 ЦКУ).

В договорі доцільно зазначити, що продаються посіви (незавершене виробництво) певної культури, наприклад кукурудзи, соняшнику, пшениці тощо, або продається біологічний актив. Кількість посівів, які продаються, доцільно встановити в гектарах (га), а ціну, відповідно, – за 1 га. Доцільно також вказати дату посіву (тобто вік посівів), їх стан, роботи, які з ними проведені тощо. Оскільки посіви знаходяться на земельних ділянках, в договорі варто навести перелік таких ділянок та їх кадастрові номери.

На підставі договору складається накладна або акт приймання-передачі посівів (незавершеного виробництва), які підписуються обома сторонами. Своєю чергою, на підставі цієї накладної (акта) посіви списуються з балансу продавця і відображаються на балансі покупця.

Далі читайте про БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК та ОПОДАТКУВАННЯ

Олена Жураківська, редактор