Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Організація проведення навчання та протипожежних інструктажів

Чинним законодавством встановлена заборона приступати до роботи особам, які не пройшли (ч. 7 ст. 40 Кодексу цивільного захисту України, далі – КЦЗУ, п. 20 розділу ІІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 р. № 1417, далі – Правила № 1417):

Тож важливим напрямком роботи підприємств є організація проведення протипожежних інструктажів та навчання. Такі заходи проводяться для посадових осіб та персоналу з метою оволодіння необхідними знаннями щодо попередження пожеж та навичками дій у разі їх виникнення. Організація здійснення заходів покладається на керівників підприємств, а в структурних підрозділах – на керівника відповідного підрозділу.

НАВЧАННЯ ЗА ПРОГРАМОЮ ПОЖЕЖНО-ТЕХНІЧНОГО МІНІМУМУ

Навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму мають проходити посадові особи та працівники, які призначені відповідальними з питань пожежної безпеки. Таке навчання (пожежно-технічний мінімум) слід здійснювати відповідно вимог:

➨ КЦЗУ;

➨ Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2013 р. № 444 (далі – Порядок № 444);

➨ Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням, затвердженого наказом МВС України від 05.12.2019 р. №1021 (далі – Порядок № 1021).

Відповідно до п. 1 розд. ІІІ Порядку № 1021 до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) навчання та перевірку знань з пожежної безпеки мають проходити посадові особи підприємств. Загальна тривалість їх навчання не менше ніж 8 годин.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Загальна тривалість навчання не менше ніж 16 годин.

Навчання здійснюють суб’єкти, які навчають за програмами навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки.

Проте на підприємствах із чисельністю працівників 50 і менше осіб навчання може здійснюватися шляхом проведення інструктажів за програмою загальної підготовки працівників, які проводяться особами з питань цивільного захисту, призначеними в межах штатної чисельності таких підприємств (п. 10 Порядку № 444).

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМ НАВЧАННЯ

Програми загальної підготовки працівників з питань пожежної безпеки затверджують керівники підприємств. Ці програми мають враховувати посадові обов’язки, вид діяльності посадових осіб та працівників, галузеві особливості діяльності, включати вивчення нормативних актів, що містять вимоги щодо пожежної безпеки та практичних дій із запобігання виникненню пожежі та дій під час її виникнення.

Навчання передбачає поглиблене вивчення питань зокрема щодо (п. 2 розд. ІІІ Порядку № 1021):

• заходів пожежної безпеки на підприємстві;

• утримання приміщень будинків і споруд, а також територій підприємства;

• заходів пожежної безпеки на робочому місці;

• утримання шляхів евакуації;

• утримання та експлуатації інженерного обладнання (електромереж, електрообладнання, систем опалення і кондиціювання, газового обладнання тощо);

• утримання та експлуатації технічних засобів протипожежного захисту (систем протипожежного захисту, засобів зв’язку й оповіщення, внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання);

• порядку оповіщення про пожежу та виклику пожежної охорони;

• порядку дій під час пожежі;

• засобів пожежогасіння, протипожежного устаткування та інвентарю, порядку їх використання під час пожежі;

• організації роботи добровільних формувань, у тому числі добровільної пожежної охорони, місцевої пожежної охорони тощо;

• заходів пожежної безпеки в побуті та інші вимоги пожежної безпеки (з урахуванням галузевої особливості).

Працівники сільгосппідприємств, де немає можливості проводити навчання з питань пожежної безпеки можуть проходити його на сільгосппідприємствах за відповідними програмами.

Навчання завершується підсумковим контролем знань (тести, співбесіди, виконання практичних завдань тощо). У разі успішного проходження перевірки знань суб’єкт, який навчає, видає посадовій особі або працівнику посвідчення про проходження навчання з питань пожежної безпеки (далі – Посвідчення). Форма Посвідчення наведена в додатку 1 до Порядку № 1021. Особи, які показали незадовільний рівень знань, повинні протягом одного місяця пройти повторну перевірку знань.

Звільнення від проходження такого навчання може надаватися особам, які за попереднім місцем роботи вже проходили його (відповідно до посадових обов’язків, спеціальності або виду роботи, на яку їх приймають).

Позачергова перевірка знань з питань пожежної безпеки проводиться в разі:

ДОВІДКОВО

На офіційному вебсайті ДСНС міститься інформація щодо переліку суб’єктів, які навчають, а також довідник «Основні вимоги техногенної та пожежної безпеки до адміністративно-офісних приміщень загальною площею до 300 м2».

Далі у консультації усе про ПРОТИПОЖЕЖНІ ІНСТРУКТАЖІІ

Анатолій Рожков, експерт з питань пожежної та техногенної безпеки