Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПАЛЬНЕ НА ПОТРЕБИ ЗСУ ПОДАТКОВІ ТА БУХГАЛТЕРСЬКІ НАСЛІДКИ

Сільгосппідприємство планує передати частину пального, яке воно придбало для власних потреб, на потреби ЗСУ. У зв’язку з цим постають такі запитання:

• чи виникатимуть наслідки з акцизного податку?

• чи буде порушення порядку ліцензування, якщо сільгосппідприємство має ліцензію на зберігання пального для потреб власного споживання?

• які наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?

• як відобразити таку передачу в бухгалтерському обліку?

АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК

Відповідно до пп. 14.1.212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на період дії правового режиму воєнного стану для цілей оподаткування акцизним податком не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

➣ що здійснюються у зв’язку з примусовим відчуженням або вилученням такого пального для потреб держави відповідно до Закону України від 17.05.2012 р. № 4765-VI «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», за умови, що у майбутньому підприємство (його керівник або уповноважена особа) не здійснить заходів щодо отримання компенсації за примусово відчужене або вилучене пальне;

➣ що здійснюються у зв’язку з його передачею, зокрема, ЗСУ та добровольчим формуванням територіальних громад, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, МВС, Управлінню держохорони, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам тощо без попереднього або наступного відшкодування їх вартості;

➣ як гуманітарної допомоги у порядку, встановленому КМУ.

Крім того, положеннями пп. 69.5 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачено, зокрема, що операції з добровільної передачі або відчуження товарів, у тому числі підакцизних, на користь ЗСУ та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Отже, в разі безоплатного передання пального на потреби ЗСУ чи окремої військової частини наслідків з акцизного податку не виникатиме.

ЛІЦЕНЗІЇ НА ЗБЕРІГАННЯ (ТОРГІВЛЮ) ПАЛЬНИМ

Як роз’яснюють податківці посилаючись на вищенаведені норми (https://ck.tax.gov.ua/media-ark/ news-ark/print-576609.html), протягом дії воєнного стану на території України операції з безоплатної передачі пального на потреби ЗСУ та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією РФ не є операціями з реалізації такого пального.

Сільгосппідприємства, які отримали ліцензію на зберігання пального для потреб власного споживання, мають зберігати пальне, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для своїх господарських потреб (ст. 15 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», далі – Закон № 481). У разі реалізації пального іншим особам сільгосппідприємствами, що отримали ліцензію на право зберігання пального для потреб власного споживання, до них застосовується штраф у розмірі 500 000 грн (ст. 17 Закону № 481).

Але оскільки передача пального ЗСУ не є реалізацією, то така передача не буде порушенням ліцензійних умов, передбачених ліцензією на право зберігання пального для потреб власного споживання.

Зауважимо також, що у суб’єктів господарювання, які передаватимуть пальне ЗСУ, не виникатимуть обов’язки:

• отримувати ліцензію на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним;

• реєструватися платниками акцизного податку та реєструвати акцизні склади;

• враховувати обсяги пального, безоплатно переданого на зазначені потреби, при обрахунку обсягів, які суб’єкти господарювання мають право отримати протягом року на зберігання з метою використання виключно для потреб власного споживання (1000 кубічних метрів, а для платників єдиного податку четвертої групи – 10000 кубічних метрів).

Далі в консультації ПДВ, ПОДАТОК НА ПРИБУТОК, БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Олена Жураківська, редактор