Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Перевірка знань з питань пожежної безпеки

Важливим напрямком роботи керівників підприємств є організація проведення протипожежних інструктажів та навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб та персоналу з метою оволодіння необхідними знаннями щодо попередження пожеж та навичками дій у разі їх виникнення (докладніше про це див. на стор. 22 цього номера, – ред.).

Навчання за програмами з питань пожежної безпеки завершується підсумковим контролем знань (тести, співбесіди, виконання практичних завдань тощо). У разі успішного проходження перевірки знань особа, яка навчає, видає особі, яка навчається, посвідчення про проходження навчання з питань пожежної безпеки. Особи, які показали незадовільний рівень знань, повинні протягом одного місяця пройти повторну перевірку знань.

Діагностування навчання включає контроль, перевірку, оцінювання, накопичення статистичних даних, їх аналіз, виявлення динаміки, тенденцій, прогнозування результатів. Основними засобами діагностування навчання є тест-опитування, його аналіз та диференційований залік. Поточний та підсумковий контроль навчання передбачає перелік контрольних питань та завдань і проводиться у формі тестування, усного та письмового опитування, співбесіди, виконання практичних завдань.

Основними показниками оцінки процесу навчання посадових осіб підприємств визнаються результативність і ефективність.

Результативність насамперед пов’язана з рівнем засвоєння навчального матеріалу, ступенем навченості, досягнення поставлених цілей. Ефективність визначає співвідношення витрат (часових, матеріальних, фінансових та ін.) і досягнутого результату, ступінь функціональності, виконання і рівень дієвості процесу навчання.

Для контролю знань і підготовки осіб, які проходять навчання з питань пожежної безпеки, та формування білетів для здачі заліків можна рекомендувати використовувати наступні тестові питання.

Ці тести дозволяють перевірити знання правил пожежної безпеки. У них відображені базові питання, які часто ставлять особи, що проводять навчання, для контролю знань (правильні відповіді виділено синім кольором).

Перевіряйте себе та своїх підлеглих

Анатолій Рожков, експерт з питань пожежної та техногенної безпеки