Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПЛАНИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Закон України від 20.06.2022 р. № 2320-IX «Про управління відходами» (далі – Закон № 2320) запроваджує чітку чотирирівневу ієрархію стратегічного планування управління відходами:

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЛАН УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Національний план управління відходами охоплює всю територію України, розробляється на період 10 років та підлягає перегляду кожні чотири роки з дати набрання чинності (п. 3 ст. 50 Закону № 2320). Його розробляє Міндовкілля. На сьогодні діючим є Національний план управління відходами до 2030 року, затверджений розпорядженням КМУ від 20.02.2019 р. № 117.

Національний план управління відходами є основою для розроблення регіональних планів управління відходами. Міндовкілля один раз на два роки здійснює оцінку його ефективності і на її основі оцінюється досягнення цілі управління відходами.

РЕГІОНАЛЬНІ ПЛАНИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Регіональні плани управління відходами розробляються для кожної області протягом року після набрання чинності Національним планом управління відходами (ст. 51 Закону № 2320). Порядок розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами затверджений постановою КМУ від 30.06.2023 р. № 667. Методичні рекомендації з розроблення регіональних планів управління відходами затверджені наказом Міндовкілля від 10.09.2021 р. № 586.

Регіональні плани, як і Національний план управління відходами, розробляються на період 10 років та підлягають перегляду кожні чотири роки. Вони оновлюються протягом шести місяців з дня внесення змін до Національного плану управління відходами. Один раз на два роки здійснюється оцінка ефективності впровадження регіональних планів.

Регіональні плани управління відходами є основою для розроблення місцевих планів управління відходами.

МІСЦЕВІ ПЛАНИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Місцеві плани управління відходами розробляються та затверджуються для кожної територіальної громади (ч. 1 ст. 52 Закону № 2320). Порядок розроблення, погодження та затвердження місцевих планів управління відходами затверджений постановою КМУ від 05.09.2023 р. № 947.

Місцеві плани управління відходами розробляються протягом одного року з дня набрання чинності регіональним планом управління відходами у відповідній області. Вони оновлюються протягом шести місяців з дня внесення змін до регіонального плану управління відходами. Місцеві плани управління відходами складаються на підставі цільових показників, встановлених регіональними планами.

Далі читайте про ПЛАНИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ПІДПРИЄМСТВ

Іван Паламарчук, екологічний аудитор, заслужений природоохоронець України