Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ

Фізична особа у квітні 2024 року успадкувала ділянку для ведення особистого селянського господарства (далі – ОСГ) площею 2 га. Як буде застосовуватися пільга?

Від сплати земельного податку за земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення ОСГ площею 2 га звільняються (п. 281.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ):

➤ особи з інвалідністю першої і другої групи;

➤ фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

➤ пенсіонери (за віком);

➤ ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

➤ фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Тож якщо фізособа належить до вказаних категорій, то вона матиме право на пільгу із земельного податку за земельну ділянку для ведення ОСГ площею 2 га. Пільга застосовується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло (зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, далі – Держреєстр прав) право власності (п. 284.2 ПКУ).

Якщо така фізособа вже мала у власності земельну ділянку для ведення ОСГ і користувалася пільгою, то відповідно до п. 281.4 ПКУ вона протягом 30 календарних днів з дня набуття права власності на нову ділянку має подати заяву про обрання ділянки, щодо якої застосовуватиметься пільга. Заява подається до органу ДПС за місцем знаходження обраної земельної ділянки.

Земельна ділянка знаходиться у власності дитини. На дитину виписано податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) про сплату земельного податку. Хто має платити земельний податок?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування (п. 269.1 ПКУ).

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років, а неповнолітньою – дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (ст. 6 Сімейного кодексу України, далі – СКУ).

Малолітні діти мають часткову цивільну дієздатність, тобто можуть вчиняти дрібні побутові правочини, а також реалізовувати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом. Іншу частину прав та обов’язків малолітні діти можуть отримати лише внаслідок участі у правочині їх законних представників.

Таким чином, отримання орендної плати, ППР та сплата земельного податку малолітньою дитиною є неправомірними. Від її імені це може зробити лише її законний представник.

Неповнолітні діти мають неповну цивільну дієздатність (ч. 2 ст. 6 СКУ, ст. 32 Цивільного кодексу України, далі – ЦКУ). Тому крім дрібних побутових правочинів вони можуть самостійно:

Всі інші правочини неповнолітня особа може вчиняти за згодою її законного представника. Якщо ж правочин вчинено без такої згоди, то на підставі ст. 204 ЦКУ він є правомірним до моменту, поки суд не визнає його недійсним (ч. 2 ст. 222 ЦКУ).

Таким чином, неповнолітня дитина може підписати договір оренди землі, отримувати орендну плату, ППР та сплачувати земельний податок. Проте доцільно, аби законний представник дав на це згоду (щоб уникнути судового спору).

Далі читайте відповіді на наступні запитання:

Ельвіра Ткачова, головний редактор