Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПОДАТКОВИЙ РОЗРАХУНОК СУМ ДОХОДУ

Працівниці сільгосппідприємства нарахована допомога по вагітності та пологах з 26.06.2024 р. Як показати її у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок)?

Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах (далі – допомога) не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і з неї не утримується ПДФО та військовий збір (пп. 165.1.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). Водночас на допомогу нараховується єдиний внесок (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», далі – Закон № 2464). Ставка – 22% (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464), а для осіб з інвалідністю – 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464). Тому Розрахунок подається разом з:

➤ додатком Д1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – додаток Д1);

➤ додатком 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»;

➤ та додатком Д5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» (далі – додаток Д5).

У додатку 4 ДФ допомога відображається одним рядком з ознакою доходу «128». При цьому графи 4, 4а, 5 та 5а не заповнюються.

Нарахування єдиного внеску на допомогу здійснюється за кожен місяць окремо (пп. 2 п. 2 р. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну України від 20.04.2015 р. № 449). Тому у наведеній ситуації у додатку Д1 Розрахунку за ІІ квартал сума допомоги та єдиний внесок відображаються окремими рядками у розрізі місяців (червень, липень, серпень, вересень, та жовтень). При цьому сума єдиного внеску за кожний місяць може бути менша за мінімальний страховий внесок донараховувати до його розміру непотрібно.

У додатку Д5 зазначається тільки дата початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами – 26.06.2024 р. Дата закінчення такої відпустки буде зазначена у додатку Д5 за ІV квартал 2024 року.

Сільгосппідприємство сплатило адвокату та нотаріусу винагороду. Чи потрібно цю суму показувати у Податковому розрахунку?

Так, потрібно. Нотаріус та адвокат належать до кола осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Підприємство при виплаті доходів фізичним особам є податковим агентом, до функцій якого входять нарахування, утримання та сплата податків, а також подання Розрахунку (пп. 14.1.180 ПКУ).

Під час виплати таким особам доходів, безпосередньо пов’язаних з їх діяльністю, сільгосппідприємство не повинне утримувати ПДФО та військовий збір за умови, що вони нададуть копію довідки про взяття їх на податковий облік як фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (п. 178.1, п. 178.5 ПКУ). Ця довідка видається органом ДПС за формою № 34-ОПП «Довідка про облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру».

Таким чином, якщо адвокат та нотаріус нададуть копію довідки № 34-ОПП, то доходи, виплачені за надані послуги, не оподатковуватимуться ПДФО та військовим збором. Але такі доходи сільгосппідприємство має відображати у Розрахунку за ознакою доходу «157».

Далі читайте відповіді на наступні запитання:

Ельвіра Ткачова, головний редактор