Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПОРЯДОК ВІДЕОЗЙОМКИ ПРАЦІВНИКАМИ ОРГАНІВ ДСНС (наказ МВС від 07.06.2024 р. № 398 )

16.07.2024 р. набрав чинності Порядок застосування засобів аудіо- та відеотехніки посадовими особами ДСНС під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), затверджений наказом МВС від 07.06.2024 р. № 398 (далі – Порядок № 398).

Посадові особи ДСНС можуть застосовувати засоби аудіо- та відеотехніки з метою фіксування процесу проведення перевірок (контрольних заходів) у сфері пожежної та техногенної безпеки, документування порушень вимог законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки.

Посадові особи ДСНС, які застосовують портативні відеореєстратори, мають обов’язково попередити осіб, стосовно яких проводиться відеозйомка (п. 5 Порядку № 398). Вони можуть закріплювати його на форменому одязі на грудях (ближче до плечового суглоба) так, щоб не створювати перешкод, або тримати його у руках.

Включення портативного відеореєстратора відбувається одночасно з початком здійснення перевірки на об’єкті суб’єкта господарювання або в приміщенні органу (підрозділу) ДСНС. Відеозйомка ведеться безперервно до її завершення, крім випадків, пов’язаних з виникненням у посадової особи ДСНС особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі). Тож перевіряючі не повинні допускати розряджання відеореєстратора. У процесі його включення вони мають переконатися в точності встановлених на пристрої дати та часу.

Після прибуття посадової особи ДСНС до місця постійної дислокації портативний відеореєстратор та карта пам’яті (флеш-карта) передаються відповідальній особі (призначається наказом керівника органу ДСНС), яка проводить їх візуальний огляд та за відсутності видимих пошкоджень приймає їх.

Під час проведення перевірки посадовим особам ДСНС забороняється (п. 1 розд. ІІІ Порядку № 398):

➨ самовільно видаляти звуко-, фото- і відеозаписи з портативного відеореєстратора, карти пам’яті (флеш-карти) або їх заміняти, змінювати системну дату та час;

➨ примусово виключати відеореєстратор, у тому числі на вимогу сторонніх осіб;

➨ перешкоджати здійсненню звуко-, фото- і відеозапису;

➨ використовувати відеореєстратор у випадках, не пов’язаних із виконанням посадових обов’язків;

➨ копіювати, передавати інформацію з відеореєстратора, карти пам’яті (флеш-карти) стороннім особам, у випадках, не пов’язаних із виконанням ними посадових обов’язків (копіювати можна лише за рішенням керівника органу (підрозділу) ДСНС, при цьому записи про це вносяться до журналу обліку).

Строк зберігання звуко-, фото- і відеозаписів на сервері становить 12 місяців з дня завантаження відповідної інформації (звуко-, фото- і відеозаписів) на виробничий сервіс (п. 2 розд. IV Порядку № 398). Цей строк за рішенням керівника органу ДСНС може бути продовжений в разі необхідності використання їх у службовій діяльності.

Звуко-, фото- і відеозаписи або їх копії можуть надаватися органам державної влади, досудового розслідування, прокуратури, слідчому судді та суду за вмотивованими запитами.

Ельвіра Ткачова, головний редактор

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану органи ДСНС позбавлені права проводити планові та позапланові перевірки. Детально читайте «АгроPRO», 2024, № 13, с. 17.