Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПОСИЛЕНО АДМІНВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОБОРОНУ

19.05.2024 р. набрав чинності Закон України від 09.05.2024 р. № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

За порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку збільшено адмінштраф. Відтепер він становить (ст. 210 КУпАП):

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію накладається адмінштраф (ст. 2101 КУпАП):

За вказані правопорушення, вчинені в особливий період, адміністративне стягнення може бути накладене протягом 3 місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Положення статей 210, 2101 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Якщо особа належним чином була повідомлена про дату, час і місце виклику до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або Центрального управління або регіональних органів СБУ, але не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття, то в особливий період протокол про адміністративне порушення не складається (ч. 5 ст. 258 КУпАП).

Ельвіра Ткачова, головний редактор