Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Сільськогосподарський кооператив. Частина I. Створення, види діяльності, членство, дивіденди

Об’єднання громадян та сільськогосподарських підприємств у кооперативи стали особливо необхідними для регіонів, що постраждали від повномасштабного вторгнення РФ. Адже багатьом аграріям під час війни важко справлятися зі своїми проблемами самотужки. Тож сьогодні розглянемо порядок створення та функціонування сільськогосподарських кооперативів, особливості вступу та виходу з них, за яких умов можна отримувати та розподіляти прибутки тощо.

ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОДАТКОВИЙ СТАТУС

Правові, організаційні та економічні основи функціонування сільськогосподарських кооперативів (далі – СК) регулюються Законом України від 21.07.2020 р. № 819-IX «Про сільськогосподарську кооперацію» (далі – Закон № 819).

Відповідно до ст. 5 цього Закону основними видами діяльності СК можуть бути: виробництво, переробка, заготівля, закупівля, зберігання, збут, продаж сільськогосподарської продукції, постачання засобів виробництва і матеріально-технічних ресурсів та інші види сервісного обслуговування членів кооперативу, зокрема надання технологічних, транспортних, меліоративних, ремонтних, будівельних послуг, послуг з ветеринарного обслуговування тварин і племінної роботи, з бухгалтерського обліку і аудиту, науково-консультаційного обслуговування.

Діяльність СК може здійснюватись як з метою одержання прибутку, так і без такої мети. В першому випадку СК має реєструватися платником податків (про оподаткування СК читайте в одному з наступних номерів), у другому – як неприбуткова організація.

СК – НЕПРИБУТКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ

СК, що здійснює діяльність без мети одержання прибутку, є неприбутковою організацією у разі, якщо його діяльність відповідає сукупності таких ознак (п. 4 ст. 5 Закону № 819):

➊ СК не здійснює виробництва сільськогосподарської продукції і надає послуги виключно своїм членам;

➋ СК не набуває права власності на сільськогосподарську продукцію, вироблену, вирощену, відгодовану, виловлену або зібрану (заготовлену) його членами – виробниками сільськогосподарської продукції. При цьому власниками сільськогосподарської продукції, що заготовлюється, переробляється, постачається, збувається (продається) таким кооперативом, є його члени;

➌ СК відповідає вимогам, встановленим пп. 133.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для неприбуткових організацій, а саме:

• утворений та зареєстрований згідно із Законом № 819;

• установчі документи СК містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників, членів СК та працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

• установчі документи СК мають передбачати передання активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду (тобто іншим СК) або зарахування до доходу бюджету у разі його припинення (ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

➍ СК має бути внесений до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Детально про вимоги до неприбуткових організацій та порядок їх внесення до Реєстру ми писали в «АгроPRO», 2024, № 7, с. 36.

СК – ПЛАТНИК ПОДАТКІВ

СК, який ставить за мету отримання прибутків (це має бути зазначено в його статуті), повинен сплачувати податки відповідно до норм ПКУ та обраної системи оподаткування.

Зверніть увагу! Такий СК може надавати послуги, здійснювати операції, зокрема із закупівлі сільськогосподарської продукції, постачання засобів виробництва і матеріально-технічних ресурсів, з особами, які не є членами або асоційованими членами цього СК, за умови, що сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20% виручки кооперативу за рік (п. 5 ст. 5 Закону № 819).

При цьому до цих 20% не включається виручка від реалізації іншим особам сільськогосподарської продукції, виробленої, вирощеної, відгодованої, виловленої або зібраної (заготовленої) членами СК та продуктів, отриманих в результаті її переробки.

А ЩО БУДЕ, ЯКЩО КООПЕРАТИВ ПЕРЕВИЩИТЬ ВКАЗАНИЙ «ЛІМІТ» ОПЕРАЦІЙ З ОСОБАМИ, ЯКІ НЕ Є ЧЛЕНАМИ СК?

Чинним законодавством не передбачено жодних заходів впливу на СК з боку державних органів, наприклад ДПС, в разі недотримання вищенаведеного показника (20%). Відсутні також законодавчі підстави для зняття кооперативу з держреєстрації чи перереєстрації його в ТОВ тощо. Вочевидь ця норма направлена на захист інтересів членів СК. Тобто кооператив насамперед має працювати саме із своїми членами, зокрема, реалізовувати їхню продукцію, і лише потім (у межах 20% річної виручки) – з іншими особами. Тобто недотримання зазначеного показника – це в першу чергу порушення інтересів членів СК. Згідно зі ст. 17 Закону № 819 виконавчий директор несе персональну відповідальність за виконання покладених на нього обов’язків, визначених контрактом та статутом відповідного СК. Правління (голова) СК підзвітне загальним зборам такого кооперативу і несе перед ними відповідальність за ефективність діяльності такого СК. Таким чином, за розглядуване порушення відповідає посадова особа (особи), яка припустилася такого порушення (голова, виконавчий директор чи правління). Відповідає така особа (особи) перед загальними зборами. Її (їх) може бути переобрано (звільнено) за порушення норм Закону № 819 та статуту СК. А якщо внаслідок зазначеного порушення кооператив отримає збитки, а його члени не отримають дивідендів, відповідні суми можуть бути стягнені з таких осіб через суд, – Олександр Голубовський, консультант із бухгалтерського обліку та оподаткування

Статутом СК, що здійснює діяльність з метою одержання прибутку, може бути передбачена обов’язкова трудова участь у діяльності такого СК його членів – фізичних осіб (п. 7 Закону № 819).

СТВОРЕННЯ СК

Порядок утворення СК прописаний у ст. 6 Закону № 819. Так, СК може бути створений не менш як трьома засновниками на добровільних засадах. Засновниками СК можуть бути виробники сільськогосподарської продукції:

• фізичні особи – громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 16-річного віку;

• юридичні особи, зареєстровані в Україні, які діють через свого уповноваженого представника.

Рішення про створення СК приймається установчими зборами його засновників. СК може бути утворений також шляхом реорганізації (злиття, поділу, виділу) іншого СК.

Рішення установчих зборів про утворення СК оформлюється протоколом, який має містити, зокрема, відомості про:

➙ види діяльності СК та чи є метою його діяльності одержання прибутку;

➙ розміри та порядок внесення засновниками вступного внеску та вкладу;

➙ затвердження статуту СК або про здійснення діяльності на підставі модельного статуту (модельний статут СК затверджений постановою КМУ від 03.03.2021 р. № 175 – детально про нього див. в «АгроPRO», 2021, № 7, с. 13);

➙ затвердження правил внутрішньогосподарської діяльності СК;

➙ утворення (обрання) органів управління СК відповідно до затвердженого статуту або модельного статуту.

Реєстрація СК здійснюється в загальному порядку (відповідно до Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»), протягом 60 днів з дня проведення установчих зборів.

Після державної реєстрації СК його засновники вносять вступний внесок та вклад, після чого набувають статусу членів такого СК, прав та обов’язків, установлених Законом № 819 та статутом СК для його членів.

Далі в консультації ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ,

ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ СК,

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЧЛЕНІВ СК,

ЧАСТКИ ЧЛЕНІВ СК,

РОЗПОДІЛ ПРИБУТКУ

Олег Головко, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування



Олег Головко, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування