Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Складаємо уточнюючу декларацію з єдиного податку IV групи

Cільгосппідприємства звітують з єдиного податку (далі – ЄП) IV групи на початку року до 20 лютого шляхом подання податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі – Декларація) (детально про подання такої звітності див. «АгроPRO», 2024, № 2, с. 28). Однак протягом року можуть відбутися зміни, які потребують внесення коректив до раніше поданої Декларації.

У Податковому кодексі України (далі – ПКУ) передбачено такі випадки, за яких необхідно уточнити суму ЄП IV групи:

➨ виявлення помилки в раніше поданій Декларації (п. 50.1 ПКУ);

➨ зміна площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування (пп. 295.9.5 ПКУ);

➨ припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу в податковому (звітному) періоді (пп. 295.9.4 ПКУ);

➨ перехід на сплату інших податків в середині року (пп. 298.8.6, пп. 298.8.7 ПКУ);

➨ якщо на територіях, де знаходяться сільгоспугіддя, ведуться активні бойові дії (у тому числі на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) або території тимчасово окуповані (пп. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

За загальним правилом, передбаченим п. 50.1 ПКУ, в разі виявлення помилки в поданій раніше Декларації платник податків повинен надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити (до подання такого розрахунку) суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми та пеню (пеня сплачується в разі прострочення сплати податку на строк понад 90 календарних днів відповідно до п. 129.1 ПКУ).

Проте на період дії воєнного стану при самостійному виправленні помилок вищевказані «самоштраф» та пеня не нараховуються і не сплачуються (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу! При виправленні помилок у Декларації відобразити суму недоплати у складі податкової звітності за наступний податковий період неможливо. Адже Декларація подається раз на рік, а її форма не передбачає можливості коригувань минулих періодів у поточній декларації.

ЗМІНА ОБ’ЄКТА ТА/АБО БАЗИ ОПОДАТКУВАННЯ

Нагадаємо, що об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка (далі – НГО) одного гектара сільськогосподарських угідь, а для земель водного фонду – НГО ріллі по області (підпункти 2921 .1, 2921 .2 ПКУ).

Якщо протягом податкового (звітного) періоду змінюється об’єкт чи база оподаткування, платнику ЄП IV групи необхідно (пп. 295.9.5 ПКУ):

• уточнити суму податкових зобов’язань з ЄП на період починаючи з дати набуття (втрати) права на земельну ділянку до останнього дня податкового (звітного) року;

подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, до органу ДПС за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельної ділянки Декларацію з уточненою інформацією з додатком «Відомості про наявність земельних ділянок».

З одного боку, звітним періодом для ЄП IV групи є рік, адже звітність подається раз на рік. Водночас сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу (пп. 295.9.2 ПКУ). Отже, в разі зміни об’єкта чи бази оподаткування сільгосппідприємство має подавати уточнюючу Декларацію протягом 20 календарних днів після закінчення кварталу, у якому відбулися відповідні зміни. Про квартальний звітний період під час складання уточнюючих Декларацій кажуть і податківці у своїх роз’ясненнях (див. ЗІР, категорія 108.02.05).

Наприклад, якщо зміни у складі земель сільгосппідприємства відбулися протягом II кварталу 2024 року (з квітня по червень включно), то подати уточнюючу Декларацію слід до 20 липня (включно) цього року.

Також варто звернути увагу, що права власності, постійного користування та оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України). Отже, платнику ЄП IV групи в разі зміни площі сільгоспугідь необхідно уточнити суму податкових зобов’язань із цього податку за період починаючи з дати здійснення державної реєстрації таких прав до останнього дня податкового (звітного) року.

Далі в матеріалі: Податківці пропонують наступну формулу для розрахунку поквартальної суми ЄП IV групи......

ОТРИМАННЯ (ВТРАТА) ПРАВА НА «ВОЄННІ» ПІЛЬГИ

ІНШІ ВИПАДКИ УТОЧНЕННЯ

ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ УТОЧНЮЮЧОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ

Олена Жураківська, редактор