Сільгосппідприємство займається тваринництвом (свинарством). В результаті діяльності тварини гинуть. Виникають такі питання:
- тушки загиблих сільськогосподарських тварин – відходи чи побічні продукти?
- чи потрібно оформлювати який-небудь дозвільний документ (ліцензію чи дозвіл) і якщо так, то який?
Туша або частини туш забитих, загиблих тварин, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною, відповідно до п. 13 ст. 1 Закону України від 07.04.2015 р. № 287-VIII «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» (далі – Закон № 287) відносяться до побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною.
Туші та їх частини належать до побічних продуктів, не призначених для споживання людиною:
➙ категорії І – тварин, підозрюваних у зараженні губчастоподібною енцефалопатією (ст. 12 Закону № 287);
➙ категорії ІІ – тварин, що загинули від інфекційних хвороб (ст. 12 Закону № 287);
➙ категорії ІІІ – частини або органи сільськогосподарських тварин і птиці, які внаслідок передзабійного огляду визнані придатними для споживання людиною, але після забою з будь-яких причин не використані для такого споживання, крім жуйних тварин, що потребують дослідження на губчастоподібну енцефалопатію (ст. 13 Закону № 287).
Іван Паламарчук, екологічний аудитор, заслужений природоохоронець України