Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Вертикальна ферма у бомбосховищі: як українська компанія вирощує свіжу зелень

Від 800 гривень за кг – за таку ціну реалізує базилік компанія Green Future. Продукцію вирощують на унікальній вертикальній фермі-лабораторії, яка розміщується у бомбосховищі у Дніпрі. Така вартість базиліка забезпечена високою якістю продукту, якого вдалося досягти, зокрема завдяки впровадженню системи освітлення, розробленої засновником Green Future Віктором Шулешком. Також завдяки цій інноваційній системі компанії вдалося збільшити обсяг виробництва зелені вдвічі: з 1,5 до 3 кг з кв. м. Про новаторський підхід у галузі вертикального фермерства Віктор Шулешко розповів в ексклюзивному інтерв’ю SEEDS.

Фахівець зазначив, що створена його командою вертикальна ферма-лабораторія розміщується у приміщенні, яке має по підлозі 300 кв.м. Висота стелі досягає 5 м. Приміщення розбите на зони вирощування, кожна з яких характеризується власним мікрокліматом.

“Своєю чергою, система вирощування розбита на модулі: стелаж має 4 рівні та загальну площу 16 кв.м. Таких модулів ми маємо 13 (208 кв.м). Кожен із них має свій бак, автоматичну систему коригування живильного розчину, автоматику управління 24 спектрами системи освітлення.Такий підхід дозволяє експериментувати з розчинами, що живлять (звертаючись до різних виробників, концентрацій, органічних добрив) системою освітлення (спектром, інтенсивністю) та мікрокліматом для отримання максимального результату по виходу продукції з квадратного метра площі вирощування, при цьому знизивши операційні витрати”, – каже Віктор. Шулешко.

За словами засновника, Green Future має досвід вирощування салату, коріандру, руколи, мізуни, гірчиці. Також на фермі займаються виробництвом надзвичайно вимогливої культури – базиліка. Його вирощують на площі 208 кв.

“Для початку взялися вирощувати базилік, як найдорожчу та вибагливу рослину, яка потребує максимум світла та відповідного харчування. Зазначу, що 90% фермерів перед початком співпраці з нами мали проблеми з виробництвом цієї зелені. Так ми взялися за їхнє рішення. На момент початку тестувань результати (озвучені фермерами) зі збору базиліка з квадратного метра корисної площі вирощування становили 1-1,5 кг. Тому першочергове завдання було вийти цей рівень, але вертикальним гідропонним методом. Так і вийшло: перші результати, отримані 2020 року, були на рівні 1,4-1,5 кг/кв.м. За ці два роки було безліч експериментів з підбору сорту, складу живильного розчину і, найголовніше, технології освітлення. Ми вийшли на результат 3 кг/м. кв за 40 днів від насіння. При цьому нам удалося заощадити 30% операційних витрат”, – розповідає Віктор Шулешко.

Фахівець зазначив, що реалізація продукції, вирощеної на території їхнього вертикального комплексу, проходить оптом по 800 грн/кг. Також зелень поставляють у мережі ресторанів. У цьому випадку її вартість складає 1500 грн/кг. Оскільки якість продукції, вирощеної на їхній фермі, дуже висока, то ціна на неї відповідна.

У планах Green Future – адресна доставка свіжої зелені та пряних трав безпосередньо споживачеві.
Попит на нашу продукцію є. Щороку він росте, особливо на свіжий базилік. Закуповують його переважно ресторани. З пряних трав, базилік, напевно, найвибагливіша рослина для транспортування та зберігання. Тому його імпортують малими партіями. Часто він приходить уже не у товарному вигляді”, – розповідає Віктор Шулешко.

Джерело