Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ПОЖЕЖНОЇ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ

Протягом останніх років суттєво змінилися вимоги до дотримання правил пожежної безпеки, ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки суб’єктами господарювання.

На сторінках нашого журналу ми вже розглянули:

• зміни, внесені до Кодексу цивільного захисту України (далі – КЦЗУ) (набрали чинності з 27.11.2023 р.), «АгроPRO», 2023, № 18, с. 4;

• Порядок ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та ведення їх обліку, затверджений постановою КМУ від 13.09.2022 р. № 1030, що набрав чинності 16.09.2022 р. (які об’єкти підлягають ідентифікації, етапи її проведення та повноваження органів ДСНС тощо), «АгроPRO», 2024, № 8, с. 13;

• практичні аспекти самостійного проведення ідентифікації об’єкта підвищеної небезпеки сільгосппідприємством, «АгроPRO», 2024, № 10, с. 14;

• що повинне зробити сільгосппідприємство в разі наявності об’єкта підвищеної небезпеки, «АгроPRO», 2024, № 10, с. 20.

Важливим аспектом господарської діяльності є відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки. Тому далі з’ясуємо це питання.

Відносини, пов’язані, зокрема, із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, пожеж та інших небезпечних подій регулюються КЦЗУ. Також він встановлює права та обов’язки громадян України та юридичних осіб.

НОТАТКА

Особи, винні у порушенні законодавства у сфері цивільного захисту, несуть відповідальність відповідно до закону.

Ст. 140 КЦЗУ

Цивільний захист – комплекс заходів, які реалізуються на території України в мирний час та в особливий період і спрямовані на захист населення, територій, навколишнього природного середовища, майна, матеріальних і культурних цінностей від надзвичайних ситуацій та інших небезпечних подій, запобігання виникненню таких ситуацій та подій, ліквідацію їх наслідків, надання допомоги постраждалим, здійснення державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Ст. 4 КЦЗУ

Залежно від порушень та їх можливих чи наявних негативних наслідків можуть бути застосовані наступні види відповідальності:

➨ адміністративна;

➨ кримінальна.

Далі детальніше про АДМІНІСТРАТИВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ та КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Анатолій Рожков, експерт з питань пожежної та техногенної безпеки