Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Відповіді на питання щодо реєстрації ПН та РК в ЄРПН

Продаж урожаю супроводжується оформленням податкових накладних та розрахунків коригування (далі – ПН/РК). Тож сьогодні у формі «запитання – відповіді» нагадаємо деякі аспекти та наслідки реєстрації, несвоєчасної реєстрації та блокування ПН/РК.

В які строки потрібно реєструвати ПН/РК під час дії воєнного стану?

Відповідно до п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація ПН/РК у ЄРПН здійснюється з урахуванням таких граничних строків:

➤ для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

➤ для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

➤ для РК, складених на покупця – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику – протягом 18 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

Які штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК під час воєнного стану?

Відповідно до п. 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (запроваджений Законом України від 12.01.2023 р. № 2876- IX, який набрав чинності 08.02.2023 р.) тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення, штраф за порушення платниками ПДВ граничних строків для реєстрації в ЄРПН ПН/ РК (строки наведено вище) встановлюється у розмірі:

• 2% суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

• 5% суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

• 10% суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

• 15% суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;

• 25% суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Зазначені штрафи застосовуються за порушення платником ПДВ строків, передбачених п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. За роз’ясненнями ДПС вони застосовуються при порушенні строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН із датою складання починаючи з 16 січня 2023 року (що і зрозуміло, оскільки ПН/РК, складені до цієї дати, повинні були бути зареєстровані до кінця січня, тобто до набрання чинності Законом № 2876-IX).

При порушенні платником ПДВ граничних строків реєстрації ПН/РК, складених до 15 січня 2023 року включно, штраф застосовується у розмірах, встановлених п. 1201 .1 ПКУ:

• 10% – у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

• 20% – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

• 30% – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

• 40% – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;

• 50% – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Далі в консультації відповіді на наступні запитання:

Олена Жураківська, редактор