Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ

ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ

Категорії осіб, які не можуть бути призваними на військову службу, визначено в ст. 23 Закону України від 21.10.1993 р. № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон № 3543). Розглянемо їх.

☛ ПЕРША КАТЕГОРІЯ – заброньовані.

☛ ДРУГА КАТЕГОРІЯ – особи, які мають інвалідність. У цьому випадку немає значення, яка саме група інвалідності у військовозобов’язаного і який висновок щодо його стану здоров’я винесла військово-лікарська комісія (далі – ВЛК). Тобто навіть якщо особу з інвалідністю ІІІ групи ВЛК визнала придатною до військової служби (а таке є цілком можливим, оскільки критерії для визначення інвалідності та придатності різні), така особа не може бути призвана на військову службу без її бажання.

Підтвердні документи: довідка МСЕК, або пенсійне посвідчення особи із записом про інвалідність, або посвідчення особи з інвалідністю, або довідка для отримання пільг особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.


☛ ТРЕТЯ КАТЕГОРІЯ – особи, визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням ВЛК).

Підтвердні документи: висновок ВЛК.

☛ ЧЕТВЕРТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Тут необхідно звернути увагу:

• по-перше, на обмеження віку дітей – 18 років, оскільки навіть якщо родина має статус багатодітної, але старшій з трьох дітей більше 18 років, то права на відстрочку за цією підставою особа не має;

• по-друге, на термін «утримання» – він поширюється на осіб, які саме утримують дітей (а це не завжди біологічні батьки), тобто оплачують їх харчування, одяг, навчання тощо. Багатодітний батько, який розлучений із матір’ю дітей і не сплачує аліменти на них, права на відстрочку не має. І, навпаки, чоловік, який утримує трьох дітей своєї дружини від першого шлюбу, має право на відстрочку від призову.

Підтвердні документи: свідоцтва про народження дітей, свідоцтво про шлюб із матір’ю дітей або документи про сплату аліментів або про проживання дітей з батьком, або інше документальне підтвердження утримання дітей.

☛ П’ЯТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років. Звертаю увагу, що тут йдеться про самостійне виховання. Проживання дитини з батьком не свідчить про те, що батько виховує дитину самостійно. Наприклад, якщо дитина проживає разом із батьком, а мати бачиться з дитиною у вихідні, то такі побачення також вважаються формою участі матері у вихованні дітей. І, відповідно, батько у цьому випадку не може вважатись таким, що виховує дитину самостійно.

Правом на відстрочку за цією підставою можуть скористатись чоловіки, які самостійно виховують дитину після смерті матері або позбавлення її батьківських прав (за умови, що вони не уклали новий шлюб). В інших випадках відстрочка за цією підставою також можлива – але треба документально підтвердити, що мати не бере участі у вихованні дитини.

Підтвердні документи: свідоцтво про народження дитини, документ про смерть матері дітей або позбавлення її батьківських прав або інший документ, який підтверджує самостійне виховання дитини.

☛ ШОСТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Тут ключовим терміном є «виховують», і я вважаю, що не лише біологічний батько, а й вітчим може скористатись правом на відстрочку за цією підставою. При цьому немає значення, яку групу інвалідності має дитина (і чи має групу взагалі, бо дитяча інвалідність можлива і без групи). Також немає значення, хто з батьків здійснює догляд за дитиною, тобто на кого оформлене посвідчення.

Підтвердні документи: документи, що підтверджують родинні відносини із дитиною, документи про інвалідність дитини, свідоцтво про шлюб із матір’ю дитини або документи, що підтверджують участь у вихованні дитини.

☛ СЬОМА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, якій не встановлено інвалідність, але хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, та інші хвороби, визначені постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1161 «Про затвердження переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність». Наявність хвороби має підтверджуватись документом, виданим лікарсько-консультативною комісією (далі – ЛКК) закладу охорони здоров’я. Як бачимо, ця підстава схожа на попередню, але відрізняється тим, що хоча дитина і має певну хворобу, але інвалідність їй не встановлена.

Підтвердні документи: довідка про отримання державної допомоги на таку дитину у зв’язку з її хворобою або довідка за формою первинної облікової документації № 080-3/о, документи, що підтверджують родинні відносини із дитиною, свідоцтво про шлюб із матір’ю дитини або документи, що підтверджують участь у вихованні дитини.

☛ ВОСЬМА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи. Зверніть увагу, що тут, на відміну від шостої категорії, йдеться про дитину, яка досягла віку 18 років та має інвалідність I чи II групи. При цьому важливим є факт утримання дитини тим із батьків, хто бажає скористатись правом на відстрочку. Можливістю відстрочки за цією підставою не може скористатись вітчим (за умови, що він не оформив усиновлення), навіть якщо він утримує повнолітнього пасинка з інвалідністю. Не може скористатись цією підставою батько повнолітньої дитини з інвалідністю ІІІ групи. Або батько, який хоча і має повнолітню дитину з інвалідністю І чи ІІ групи, але не утримує її.

Підтвердні документи: документи про інвалідність, свідоцтво про народження повнолітньої дитини та документи, які підтверджують, що дитина перебуває на утриманні особи.

☛ ДЕВ’ЯТА КАТЕГОРІЯ – усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років. Я тлумачу цю норму так, що дітей має бути не менше двох, але на практиці стикалась із випадками, коли і з однією дитиною Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП) оформлював відстрочку. Зверніть увагу, що цією підставою не можуть скористатись чоловіки, які усиновили дитину своєї дружини від першого шлюбу, оскільки така дитина не вважається такою, що позбавлена батьківського піклування.

Підтвердні документи: рішення суду про усиновлення, рішення про призначення опікуном чи піклувальником, влаштування дитини до родини вихователя тощо.

☛ ДЕСЯТА КАТЕГОРІЯ – зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) чи ЛКК потребують постійного догляду. Для того щоб скористатись цією підставою для відстрочки, необхідно документально підтвердити дві обставини:

• дружина, дитина, один з батьків чи батьків дружини потребує постійного стороннього догляду;

• такий постійний догляд здійснює саме військовозобов’язаний, а не хтось інший. Тобто самого лише факту потреби, наприклад, матері в постійному догляді недостатньо, щоб мати право на відстрочку за цією підставою. При цьому немає значення, чи може здійснювати догляд хтось інший.

Підтвердні документи: документи на підтвердження родинних відносин, висновок МСЕК або ЛКК про потребу у сторонньому догляді; документи, які підтверджують здійснення догляду (ідеальний варіант – довідка про отримання соціальної допомоги за догляд, якщо такої немає – акт соцслужби про сумісне проживання та здійснення догляду або інший документ, який підтверджує здійснення догляду).

☛ ОДИНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/ або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Мабуть, це найбільш поширена категорія тих, хто не підлягає призову.

Звертаю увагу на деякі нюанси.

По-перше, вимога щодо певної групи інвалідності стосується лише одного з батьків чи батьків дружини (чоловіка), а для самої дружини (чоловіка) такої вимоги немає. Відповідно, навіть ІІІ група інвалідності дружини є підставою для відстрочки від призову.

По-друге, має значення лише наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II груп. Тобто немає значення, чи потребують вони постійного догляду, чи доглядає за ними військовозобов’язаний, чи проживають вони разом чи окремо.

Підтвердні документи: документи про інвалідність, про родинні зв’язки.

☛ ДВАНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною. Група інвалідності не має значення у цьому випадку.

Підтвердні документи: рішення суду про визнання особи недієздатною та про призначення їй опікуна.

☛ ТРИНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи. Звертаю увагу, що у цьому випадку немає значення, чи може здійснювати такий догляд хтось інший. Але догляд повинен мати характер постійного (тобто 24/7) та бути документально підтвердженим.

Підтвердні документи: документ про інвалідність І групи, документ, який підтверджує постійний догляд (ідеальний варіант – довідка про отримання соціальної допомоги за догляд, якщо такої немає – акт соцслужби про сумісне проживання та здійснення догляду або інший документ, який підтверджує здійснення догляду).

☛ ЧОТИРНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. У цьому випадку необхідно документально підтвердити 3 обставини:

• особа, за якою здійснюється догляд, потребує саме постійного догляду;

• військовозобов’язаний здійснює такий постійний догляд;

• немає інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Наприклад, не може скористатись правом на відстрочку за цією підставою онук, який здійснює постійний догляд за своєю бабусею, коли бабуся має сина чи доньку, який/яка може здійснювати такий догляд.

Підтвердні документи: документ про інвалідність ІІ групи або висновок МСЕК чи ЛКК про потребу у сторонньому догляді; документ, який підтверджує постійний догляд (ідеальний варіант – довідка про отримання соціальної допомоги за догляд, якщо такої немає – акт соцслужби про сумісне проживання та здійснення догляду або інший документ, який підтверджує здійснення догляду); документ, що підтверджує відсутність інших осіб, які мають можливість здійснювати такий догляд. Немає універсального «рецепту», як підтвердити відсутність інших осіб. Для кожного конкретного випадку необхідно вирішувати окремо.

☛ П’ЯТНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених ч. 6 ст. 2 Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу». Наприклад, якщо подружжя має неповнолітню дитину і мати перебуває на військовій службі, то батько не може бути призваний без його бажання.

Підтвердні документи: свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб та документ про військову службу другого з подружжя.

Особи, які належать до другої, четвертої – шістнадцятої категорій, можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання (ч. 2 ст. 23 Закону № 3543).

Також окремо ч. 3 ст. 23 Закону № 3543 виділяє такі категорії осіб, які мають відстрочку від призову (вони можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою).

☛ ШІСТНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. При цьому немає значення, чи це перша освіта, друга чи десята.

Підтвердні документи: документи, що підтверджують навчання за денною або дуальною формою.

☛ СІМНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (далі – АТО) з числа, зокрема:

• військовослужбовців, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

• працівників підприємств, які залучалися до забезпечення проведення АТО.

Підтвердні документи: документи про родинні відносини, документи про факт смерті чи пропажу безвісти за відповідних обставин.

☛ ВІСІМНАДЦЯТА КАТЕГОРІЯ – жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Підтвердні документи: документи про родинні відносини, документи про факт смерті чи пропажу безвісти за відповідних обставин.

Далі в консультації ЯК СКОРИСТАТИСЬ ПРАВОМ НА ВІДСТРОЧКУ? Бонус: заява з повідомленням про наявність підстав для відстрочки та необхідними документами.

Дар’я Тарасенко, адвокатка