Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ВИПЛАТА ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

Розглянемо особливості виплати орендної плати:

ГРОШОВІ ВИПЛАТИ

Згідно зі ст. 22 Закону України від 06.10.1998 р. № 161-XIV «Про оренду землі» орендна плата справляється у грошовій формі.

Найбільш вигідна для сільгосппідприємств-орендарів безготівкова виплата орендної плати. Адже можна уникнути ризиків її невиплати, коли орендодавець знаходиться за межами України або його місцезнаходження невідоме. Для такої форми виплати не встановлюється жодних обмежень щодо суми.

Виплата у безготівковій формі має бути передбачена договором оренди. Якщо в договорі відсутні банківські реквізити, то слід отримати від орендодавця заяву про виплату орендної плати на відповідний банківський рахунок та довідку про реквізити цього рахунку.

При виплаті доходу фізособі-орендодавцеві через банківську установу утримані ПДФО та військовий збір перераховують до бюджету під час такої виплати (пп. 168.1.2 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Готівкою можна виплатити орендодавцю протягом одного дня до 50 000 грн включно (п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, далі – Положення № 148).

При знятті готівкових коштів із поточного рахунку з метою виплати орендної плати фізичним особам банки як суб’єкти первинного фінмоніторингу можуть вимагати договори оренди, розрахунки суми орендної плати тощо (п. 6 Положення № 148). Крім таких документів вони також мають право витребовувати документи, які підтверджуватимуть законність походження коштів.

Нагадаємо, що фінмоніторингу підлягають порогові фінансові операції та підозрілі фінансові операції (діяльність) (п. 67 ст. 1 Закону від 06.12.2019 р. № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», далі – Закон № 361). Пороговими фінансовими операціями, зокрема, є операції, що перевищують 400 000 грн і мають ознаки готівкових розрахунків (ст. 20 Закону № 361). Банк за внутрішніми нормами та політиками може зменшити зазначену порогову суму.

Тому сільгосппідприємствам, що виплачуватимуть орендну плату готівкою, доцільно поцікавитися в обслуговуючому банку, яка порогова сума ним встановлена для фінмоніторингу, та отримувати суми менші, ніж порогові. Це позбавить банк права вимагати вищевказані документи.

Видача готівки фізичним особам, яких немає в штатному розписі установи/підприємства, має проводитися за видатковими касовими ордерами, що виписуються окремо на кожну особу, або за окремою видатковою відомістю (п. 26 Положення № 148).

Отже, виплату орендної плати готівкою підприємство на власний вибір може здійснювати:

➨ або за видатковими касовими ордерами (типова форма № КО-2, додаток 3 до Положення № 148, далі – ВКО). В такому разі касир вимагає пред’явити паспорт чи документ, що його замінює, записує його найменування та номер, ким і коли він виданий у відповідну графу ВКО. Фізособа розписується у ВКО про одержання готівки і власноруч записує суму, яку вона отримала;

або за відомістю на виплату готівки (додаток 1 до Положення № 148). У такому разі одержувачу готівки доцільно запропонувати власноруч записати паспортні дані у гр. 6 «Примітки») і розписатися у відповідній графі документа. Графа «Табельний номер» відомості при виплаті орендної плати зазвичай не заповнюється. Втім, деякі бухгалтери вписують у цю гра-фу реєстраційний номер облікової картки платника податків, що, на нашу думку, не є помилкою.

У разі виплати орендної плати готівкою з каси ПДФО та військовий збір перераховують до бюджету протягом трьох банківських днів із дня, що настає за днем виплати (пп. 168.1.4 ПКУ).

На думку юристів, у платіжних документах (платіжній інструкції ВКО та відомості) обов’язково потрібно вказувати, що перераховується орендна плата за земельні ділянки за 2024 рік.

Далі в консультації:

ОРЕНДНА ПЛАТА У НАТУРАЛЬНОМУ ВИГЛЯДІ

ОРЕНДОДАВЕЦЬ ПОМЕР

ОРЕНДОДАВЦІ – ДІТИ

МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ОРЕНДОДАВЦЯ НЕВІДОМЕ

ВИПЛАТА ЗА ДОВІРЕНІСТЮ

Ельвіра Ткачова, головний редактор