Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Випробування тракторів будуть здійснювати приватні підприємства

17.06.2024 р. набрав чинності Закон України від 31.05.2022 р. № 2296-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу».

Цей Закон вніс зміни до:

Основні зміни стосуються Закону № 229, зміни до Закону № 124 похідні. Розглянемо їх детально.

До 17.06.2024 р. сертифікат відповідності техніки, який необхідний для реєстрації сільгосптехніки в Україні, видавали тільки дві структури:

• Науково-технічний центр сертифікації «АгроСЕПРО» Національної академії аграрних наук України;

• ДП «Український державний центр по випробуванню та прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва.

Після 17.06.2024 р. передбачається, зокрема, допустити приватні технічні служби і випробувальні лабораторії до процедур випробування тракторів, а також закріплюється можливість офіційних дилерів сільгосптехніки здійснювати відомчу державну реєстрацію нової техніки, яку вони реалізують аграріям.

➋ Введено нові терміни:

➌ Затвердження типу здійснюється органом затвердження типу відповідно до вимог Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 12.01.2024 р. № 28, який набере чинності 18.07.2024 р.

➍ До функцій підприємства (установи, організації), яке отримає статус органу затвердження типу, належить, зокрема, видача, відмова у видачі, скасування сертифікатів затвердження типу.

Ельвіра Ткачова, головний редактор