Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Втрата статусу верифікованого експортера: причини, наслідки та порядок повернення

Минулого року Урядом було запроваджено експериментальний проєкт з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу. Тих, хто бере участь у цьому проєкті й пройшов верифікацію, цікавлять запитання:

• чи можуть їх позбавити статусу верифікованого експортера?

• які наслідки матиме позбавлення такого статусу?

• що потрібно зробити, щоб повернути зазначений статус?

Про це ми і поговоримо далі.

КОЛИ ПОТРІБНА ВЕРИФІКАЦІЯ

Нагадаємо, що Порядок реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану був затверджений постановою КМУ від 31.10.2023 р. № 1132 (далі – Порядок № 1132, його огляд див. в «АгроPRO», 2023, № 21, с. 7).

У 2024 році, як і в 2023-му, щоб експортувати певні види сільгосптоварів, експортер (ним може бути як підприємство, так і фізособа – підприємець, далі – ФОП) має:

Перелік товарів (аграрної продукції), для експорту яких потрібна ліцензія чи верифікація, наведено у додатку 4 до постанови КМУ від 27.12.2023 р. № 1402. Це:

– пшениця і суміш пшениці та жита (меслин) (код 1001 УКТ ЗЕД);

– жито (код 1002 УКТ ЗЕД); – ячмінь (код 1003 УКТ ЗЕД);

– овес (код 1004 УКТ ЗЕД);

– кукурудза (код 1005 УКТ ЗЕД);

– соєві боби, подрібнені або неподрібнені (код 1201 УКТ ЗЕД);

– насіння ріпаку або кользи, подрібнене або неподрібнене (код 1205 УКТ ЗЕД);

– насіння соняшнику, подрібнене або неподрібнене (код 1206 00 УКТ ЗЕД);

– олія соєва та її фракції, рафінована або нерафінована, але без зміни її хімічного складу (код 1507 УКТ ЗЕД);

– олія соняшникова, сафлорова або бавовняна та їх фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу (код 1512 УКТ ЗЕД);

– олія ріпакова (із ріпака або кользи) або гірчична та їх фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу (код 1514 УКТ ЗЕД);

– макуха та інші тверді відходи і залишки, одержані під час добування рослинних або мікробних жирів і олій, за винятком відходів товарної позиції 2304 або 2305, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані (код 2306 УКТ ЗЕД).

Звичайно, простіше пройти верифікацію, тобто потрапити до Переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу (далі – Перелік) і без проблем експортувати вищезгадану продукцію, ніж морочитися з отриманням ліцензії.

Щоб пройти верифікацію, експортер має бути зареєстрований у Державному аграрному реєстрі (ДАР), не перебувати на стадії банкрутства і відповідати вимогам, наведеним у п. 7 Порядку № 1132.

НАГАДУВАННЯ

До Переліку можуть бути включені ті сільгоспвиробники, які одночасно відповідають критеріям, визначеним підпунктами 1–4, або одночасно відповідають критеріям, визначеним підпунктами 2, 3, 5, 6 (п. 7 Порядку № 1132). Критерії такі:

➊ реєстрація платником ПДВ станом на 23.02.2022 р. та на дату формування електронного запиту програмними засобами ДАР;

➋ відсутність податкового боргу за платежем «Пеня за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності, за невиконання зобов’язань та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства» (код платежу – 21081000);

➌ знаходження за своїм місцезнаходженням (не складений акт податкового органу про відсутність за місцезнаходженням у зв’язку із неможливістю проведення перевірки щодо дотримання валютного законодавства);

➍ здійснення за період з 23.02.2022 р. до 27.10.2023 р. (включно) операції з експорту товарів, за якою банком завершено валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків;

➎ реєстрація платником ПДВ після 23.02.2022 р. та на дату формування електронного запиту програмними засобами ДАР;

➏ здійснення з 23.02.2022 р. до 27.10.2023 р. (включно) операції з експорту товарів на загальну суму в еквіваленті не менше 40 млн грн та отримання в цей період оплати за такі товари від нерезидента з дотриманням граничних строків розрахунків, за якими банком був завершений валютний нагляд.

При дотриманні зазначених критеріїв сільгосппідприємство має подати заяву програмними засобами ДАР до Мінагрополітики, яке протягом наступних двох робочих днів здійснює перевірку на відповідність підприємства цим критеріям, і якщо все добре, то приймає рішення про включення його до Переліку.

Рішення про включення до Переліку (як і про виключення з нього) Мінагрополітики оформлює наказом, який набирає чинності в день, наступний після його підписання (п. 10 Порядку № 1132).

Далі читайте про ПРИЧИНИ ВТРАТИ ВЕРИФІКОВАНОГО СТАТУСУ

Олег Головко, консультант із питань бухгалтерського обліку та оподаткування