Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Запроваджено тестовий режим для електронних ТТН

04.06.2024 р. набрав чинності Порядок реалізації експериментального проекту з впровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі у сфері внутрішніх вантажних перевезень, затверджений постановою КМУ від 30.05.2024 р. № 629 (далі – Порядок № 629, Постанова № 629).

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Перш ніж перейти до розгляду нововведень, коротко нагадаємо історію питання.

Розмови про необхідність оформлення операцій з перевезення вантажів автомобільним транспортом виключно електронними товарно-транспортними накладними (далі е-ТТН) існують в інформаційному просторі вже дуже давно.

Навіть були певні просування стосовно того, щоб дати старт використанню е-ТТН. Так, наприклад, ще у липні 2019 року Мінінфраструктури наказом від 03.06.2019 р. № 413 внесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.1997 р. № 363 (далі – Правила № 363), згідно з якими бізнесу дозволено користуватися е-ТТН нарівні з паперовими бланками.

Але з того часу і до сьогодні повністю робочої системи, яка б дозволяла без проблем обмінюватися е-ТТН між всіма учасниками перевезення та з контролюючими органами, не було. Існував лише експериментальний варіант такої системи.

Так, у 2020 році наказом Мінінфраструктури від 07.05.2020 р. № 301 було затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної, яким встановлено процедуру впровадження та умови функціонування електронного документообігу і реєстрації товарно-транспортної накладної в електронній формі в системі електронного документообігу е-ТТН.

Цей експериментальний проект діяв цілих 4 роки (через повномасштабне вторгнення РФ). І от нарешті Мінінфраструктури вирішило, що пора його переводити на новий всеукраїнський рівень. Для цього Мінінфраструктури звернулося до КМУ з пропозицією поширити дію його експериментального проекту на всі внутрішні вантажні перевезення. І КМУ, як свідчить Постанова № 629, погодився із запропонованою ініціативою.

Детальніше про СУТЬ НОВОВВЕДЕНЬ

Олег Головко, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування