Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЗБІР ЗЕРНОВИХ. ДОКУМЕНТУВАННЯ ТА ОЦІНКА

Настав час збирати врожай зернових, а тому сьогодні згадаємо особливості документування та обліку пов’язаних з цим господарських операцій, а саме:

➨ збір та перевезення з поля до місця зберігання;

➨ оцінка та оприбуткування.

ДОКУМЕНТУВАННЯ: ТРИ БАЗОВІ ВАРІАНТИ

Відображення в обліку збирання урожаю відбувається у воєнний час за тими самими правилами, що і в мирний (детально про це ми писали в «АгроPRO», 2020, № 13, с. 40 – ред.). Тобто оприбутковувати зерно з поля на тік (у комору) сільгосппідприємство може із застосуванням:

➊ талонів;

➋ путівок;

➌ реєстрів приймання зерна.

Форми зазначених документів затверджені наказами Мінсільгоспу СРСР від 16.05.1977 р. № 269-1 і від 24.11.1972 р. № 269-2. Або ж підприємство може розробити власні форми первинних документів для документування збору врожаю (з дотриманням вимог щодо реквізитів первинного документа, передбачених ст. 9 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Кожне підприємство самостійно обирає, який спосіб оформлення надходження зерна йому підходить найкраще. Головне, щоб цей спосіб давав змогу здійснювати контроль за надходженням продукції з поля до місця зберігання та давав оперативну інформацію про стан збирання урожаю.

На току (у коморі) облік зерна веде особа, на яку покладено такий обов’язок. Для цього використовується Відомість руху зерна та іншої продукції (форма затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.1972 р. № 269-2), до якої щодня записується кількість зваженого зерна, зібраного кожним комбайнером і перевезеного кожним водієм.

При оприбуткуванні зерна, отриманого з поля, слід зіставити талони комбайнера з талонами водія.

Якщо збирання зерна здійснюється сучасним комбайном, на якому встановлено обладнання, що дозволяє обліковувати вагу зібраного врожаю та площу, з якої його зібрано, то кількість вивантаженого зерна з комбайна має відповідати кількості оприбуткованого зерна в коморі (чи іншому місці зберігання) з урахуванням норм природних втрат при перевезенні зернових, затверджених Постановою Держпостачу СРСР від 02.06.1986 р. № 63. Таким способом уникаємо розкрадання зерна при доставці з поля.

Якщо комбайн не сучасний (тобто не має вищевказаного обладнання), то кількість зібраного зерна визначають орієнтовно, виходячи з об’єму бункера конкретної моделі комбайна. Називається така кількість бункерною масою зерна. Перед завантаженням зерна в комору його обов’язково зважують на вагах. Внаслідок такого зважування визначається точна маса зерна, яку і оприбутковують в обліку (п. 6.4 Методичних рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2006 р. № 1315, далі – Методрекомендації № 1315).

Далі читайте: ОПРИБУТКОВУЄМО ЗІБРАНИЙ УРОЖАЙ В БУХОБЛІКУ, ПОБІЧНА ПРОДУКЦІЯ

Володимир Цап, кандидат економічних наук, викладач Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного