Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Збір зернових. Частина IІ. Зберігання та доробка

Після оприбуткування зерна, що надійшло з поля на тік (у комору), проводять його доробку до відповідних норм та стандартів якості (останнім часом широко використовуються міжнародні класифікації SO 11051: 1994, ISO 7970: 2000, CODEX STAN 199–1995).

Сільгосппідприємство може проводити доробку зерна та його подальше зберігання:

Зауважу, що зберігання зерна – це доволі складний технологічний процес, який включає в себе комплекс заходів від передачі зерна на тік (елеватор), його очищення, сушіння, вентилювання, знезараження, зберігання до відвантаження (реалізації) (п. 10 ст. 1 Закону України від 04.07.2002 р. № 37-IV «Про зерно та ринок зерна в Україні», далі – Закон № 37).

ДОРОБКА ТА ЗБЕРІГАННЯ НА ВЛАСНИХ ПОТУЖНОСТЯХ

На сьогодні технологічні можливості дають змогу визначити вологість зерна на полі перед початком жнив. А вже після збору урожаю візуальний його огляд спеціалістом дозволяє прийняти рішення про відбір зразків для проведення їх лабораторного аналізу.

Результати аналізів лабораторії оформлюють Карткою лабораторного дослідження зерна (типова форма № 47, затверджена наказом Мінекономіки від 08.04.2021 р. № 728, далі – Наказ № 728). Втім, не буде помилкою, якщо результати таких аналізів зазначать прямо в Акті виконаних робіт (складається у довільній формі, але з дотриманням вимог про обов’язкові реквізити первинного документа, що передбачені ст. 9 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Рішення про проведення доробки зерна може бути прийняте в усній формі відповідною посадовою особою (типово для невеликих підприємств) або оформлене шляхом складання:

➣ наказу керівника про здійснення доробки зерна;

➣ розпорядження-акта на доробку зерна, насіння олійних культур (типова форма № 34, затверджена Наказом № 728).

Яким би документом не було оформлене розпорядження про доробку, в ньому потрібно вказати, які саме

операції слід здійснити при доробці (очищення, сушіння тощо).

Передача зерна на доробку оформлюється:

➣ накладною внутрішньогосподарського переміщення (сільгоспоблік, форма № ВЗСГ-8) – якщо доробка проводиться на самому току;

➣ накладною на переміщення зерна та продуктів його переробки в межах підприємства (типова форма № 19, затверджена Наказом № 728) – якщо доробка проводиться в іншому відділенні підприємства.

Результати виконання операцій із доробки зерна завідувач току або інша матеріально відповідальна особа відображають в таких документах (складаються в одному примірнику):

➣ або в Акті на сортування та сушіння продукції рослинництва (ф. № 82, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.02.1972 р. № 269-2) чи в іншому подібному первинному документі;

➣ або в Акті доробки зерна, насіння олійних культур і трав (типова форма № 34, затверджена Наказом № 728).

Далі у матеріалі

Володимир Цап, кандидат економічних наук, викладач Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного