Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Зміни до ПКУ, які діятимуть з 1 березня

01.03.2024 р. набирає чинності Закон України від 16.01.2024 р. № 3553-IX, яким внесено ряд змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Здебільшого цими змінами норми ПКУ приводяться у відповідність до Закону від 19.10.2022 р. № 2697-IX «Про Митний тариф України» (далі – Закон про Митний тариф) у частині кодів УКТ ЗЕД. Це стосується акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток.

Крім того, до ПКУ внесено деякі «косметичні» зміни щодо термінології. Зокрема, слова:

Окремо уточнено поняття «тютюнові вироби». З 01.03.2024 р. до тютюнових виробів за оновленим пп. 14.1.252 ПКУ належатимуть: сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників, інші відмінні від рідин, що використовуються в електронних сигаретах, нікотиновмісні продукти, їх замінники для куріння, нюхання, смоктання, жування чи вдихання без горіння шляхом нагрівання. Крім того, пп. 215.3.2 ПКУ не тільки приведено у відповідність до Закону про Митний тариф, а й доповнено новими кодами тютюнових виробів, а також ставками акцизного податку для них. Тим самим розширено перелік товарів, що підлягатимуть оподаткуванню акцизним податком.

У новій редакції викладено таблиці зі ставками акцизного податку на алкоголь (пп. 215.3.1 ПКУ), тютюнові вироби (пп. 215.3.2 та 215.3.31 ПКУ), пальне (пп. 215.3.4 ПКУ) та моторні транспортні засоби для перевезення вантажів (пп. 215.3.52 ПКУ). У пп. 215.3.1 ПКУ назва «спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт» зміниться на «інші спиртові дистиляти, денатуровані, будьякої концентрації». Оновлено редакцію пп. 197.1.5 ПКУ, за якою звільнятиметься від оподаткування ПДВ постачання послуг з медичного обслуговування населення (медична послуга) закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю реабілітаційними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства. Нині медпослуги мають назву «послуги з охорони здоров’я».

Змінено перелік та коди УКТ ЗЕД культурних цінностей, виготовлених 50 і більше років тому, ввезення яких звільнено від ПДВ (п. 197.7 ПКУ).

У п. 68.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ змінено перелік та коди УКТ ЗЕД товарів (обладнання та комплектуючих), ввезення яких до 1 січня 2037 року звільняється від оподаткування ПДВ (йдеться про підприємства переробної галузі, які відповідають критеріям, наведеним у п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У пп. 69.51 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ змінено перелік та коди УКТ ЗЕД товарів, які звільняються від оподаткування ПДВ при увезенні їх на територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями для подальшої безоплатної передачі ЗСУ.

Олена Жураківська, редактор