Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ЗМІНИ МОБІЛІЗАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ РОБОТОДАВЦЯ

На підприємстві працюють працівники, яким виповнилось або має виповнитися 25 років. Що має зробити роботодавець у зв’язку з цим?

Роботодавець повинен правильно організувати працю працівників, неухильно додержувати законодавства про працю і правил охорони праці, в тому числі й ведення персонального військового обліку (ст. 141 Кодексу законів про працю України, п. 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487, далі – Порядок № 1487).

Персональний військовий облік на підприємствах ведеться за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487) (далі – списки). Інформація про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів вноситься до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 12 до Порядку № 1487) (далі – відомості), яка зберігається разом із списками (п. 33 Порядку № 1487).

З 04.04.2024 р. взяттю на військовий облік військовозобов’язаних, зокрема, підлягають особи (ч. 1 ст. 37 Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу»):

➤ які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

➤ які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку.

Отже, роботодавець повинен вручити під підпис чоловікам старше 25 років повідомлення про необхідність звернутися до відповідного ТЦК та СП для постановки на облік і отримання відповідного військово-облікового документа (далі – ВОД). Форма такого повідомлення не затверджена, отже, воно складається в довільній формі. В повідомленні доцільно передбачити, зокрема, строк, протягом якого працівник має здійснити таке звернення.

Законодавством прямо не встановлено строк, протягом якого роботодавець має повідомити працівника, а працівник, своєю чергою, – звернутися до ТЦК та СП. Однак вважаємо, що працівник має звернутися до ТЦК та СП не пізніше 17 липня 2024 року, адже саме такий строк встановлено для всіх військовозобов’язаних осіб для оновлення даних (докладніше про оновлення даних – далі).

Працівник, який відвідав ТЦК та СП і отримав належний ВОД, має надати роботодавцю його копію.

Після отримання копії ВОД особа, відповідальна за ведення військового обліку на підприємстві, протягом 5 днів повинна перемістити дані таких працівників (яким виповнилося 25 років і які надали належний ВОД) зі списку персонального військового обліку призовників до списку персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу (абз. 11 п. 34 Порядку № 1487).

У разі відмови працівника від отримання повідомлення (чи проставлення підпису про отримання повідомлення) роботодавець має скласти Акт про відмову від отримання повідомлення чи його підписання. Про таке порушення, а також у разі невиконання працівниками вимог щодо постановки на облік та ненадання копії належного ВОД роботодавець повинен повідомити ТЦК та СП, адже це є порушенням правил військового обліку (абз. 15, 16 п. 34 Порядку № 1487). Форма такого повідомлення також не затверджена, а тому воно складається в довільній формі. В повідомленні вказується інформація про військовозобов’язану особу (ПІБ, дата народження, адреса проживання/реєстрації, контактний номер телефону, військово-облікова спеціальність, наявний ВОД тощо). Такий документ надсилається ТЦК та СП за підписами керівника підприємства та особи, відповідальної за ведення військового обліку.

НАГАДУВАННЯ

З 18.05.2024 р. діє нова форма ВОД – у формі бланка формату А5. До 18.05.2024 р. ВОД були:

Отже, 25-річний працівник має надати роботодавцю ВОД нового зразка.

Адже якщо в нього і був ВОД, то це було посвідчення про приписку до призовної дільниці (оскільки така особа, ймовірно, була призовником), але відповідно до чинного законодавства його мають замінити у зв’язку з тим, що наразі 25-річні є не призовниками, а військовозобов’язаними.

Далі відповіді на наступні запитання:

Наталія Киріченко, експерт з питань трудового законодавства та кадрового обліку