Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Зміни податкового законодавства у зв’язку з воєнним станом. Частина 1

Набув чинності Закон України № 2120–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»

Частина І

ПДВ та ЄДИНИЙ ПОДАТОК

ПДВ

Протягом дії воєнного стану

1. На суми ПДВ, не відшкодовані платникам протягом визначеного ПКУ строку, не нараховуватиметься пеня (доповнено п. 200.23 ПКУ).

2. Не вважаються використаними в неоподатковуваних операціях чи в операціях, які не є господарською діяльністю, товари, придбані з ПДВ, та які під час воєнного стану були (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ):

Отже, до всіх вищезазначених операцій норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються. Тобто нараховувати «умовний» ПДВ не потрібно. Щоправда, в нормі не зазначено, на підставі яких документів підтверджуватиметься знищення чи передання.

На нашу думку, для підтвердження фактів знищення (якщо, звичайно, в подальшому щодо цього не буде надано спеціальних роз’яснень) слід наказом керівника створити комісію, обстежити (якщо це можливо) знищені ТМЦ та визначити їх кількість. Списання оформити актом, затвердженим керівником.

Що стосується підтвердження факту передання ТМЦ на потреби оборони, то доцільно оформлювати накладні чи акти приймання-передачі та підписувати їх сторонами (яка передала та яка отримала).

3. Дозволяється включати до податкового кредиту суми ПДВ на підставі первинних документів на придбання товарів без податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН. В подальшому протягом 6 місяців після закінчення воєнного стану такі податкові накладні мають бути зареєстровані в ЄРПН, а податковий кредит, задекларований протягом воєнного стану, – приведений у відповідність до даних ЄРПН (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

4. На деякі види бензинів, скрапленого газу та нафтопродуктів запроваджено ставку ПДВ 7% (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

5. Звільняються від «імпортного» ПДВ операції із ввезення товарів оборонного призначення певних товарних позицій (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Єдиний податок

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану запроваджуються такі зміни:

1. Платники єдиного податку І та ІІ груп звільняються від сплати єдиного податку та подання Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. 2. Платниками єдиного податку ІІІ групи можуть бути юридичні особи та підприємці з обсягом реалізації за рік до 10 млрд грн та будь-якою кількістю працівників.

Виняток встановлено для:

- суб’єктів господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють:

- фізичних та юридичних осіб – нерезидентів;
- банків, страхових компаній, довірчих товариств та інших фінансових організацій.

Ставка єдиного податку ІІІ групи – 2%. База оподаткування доходи від реалізації.

Платники єдиного податку ІІІ групи звільняються від нарахування ПДВ.

Звітний період – квартал (у звітності передбачається зазначення доходів за місяцями).

Сплата єдиного податку протягом кварталу здійснюється щомісяця до 15 числа авансовими платежами у розмірі 2% від доходу, отриманого за попередній місяць.

Для переходу на сплату єдиного податку ІІІ групи потрібно подати заяву до кінця місяця. Це дозволить бути «єдинниками» ІІІ групи з 1 числа наступного місяця. Новостворенісуб’єкти господарювання можуть подати таку заяву протягом 10 днів з дня реєстрації. У такому разі вони будуть платниками єдиного податку ІІІ групи з дати реєстрації.

Після припинення або скасування воєнного стану платники податку, що обрали сплату єдиного податку ІІІ групи, автоматично переходять на ту систему оподаткування, яку застосовували до переходу у ІІІ групу «єдинників».

Платник єдиного податку ІІІ групи може відмовитися від сплати цього податку з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Висновок

Сільгосппідприємства – платники єдиного податку ІV групи можуть залишитися на цій групі, а можуть перейти у ІІІ групу «єдинників» на період дії воєнного стану.

Якщо подати заяву до 31 березня (включно), то з 1 квітня і до кінця воєнного стану ПДВ не нараховується, а з виручки від реалізації сплачуватиметься 2% у вигляді єдиного податку. Вважаємо, що це абсолютно доцільно для сільгосппідприємств, що знаходяться на окупованих територіях, там де йдуть військові операції та територіях оточених загарбниками. Адже з одного боку врожай минулого року вже продано, а з іншого немає можливості щось придбавати (тобто отримувати право на податковий кредит з ПДВ).

Сільгосппідприємствам, що знаходяться у відносній безпеці і які мають можливість легально придбавати матеріальні цінності, рішення мають приймати з огляду на те, що вони планують придбавати і у кого. Адже залишаючись платниками ПДВ вони зберігають право на податковий кредит.

Звертаємо увагу, що платник, який перейде на ІІІ групу не позбавляється статусу платника ПДВ, тому будь-яких нарахувань на залишок товарів та основних засобів робити не потрібно. Вважаємо, що не потрібно подавати і уточнюючу Податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (адже невідомо, за який період слід уточнювати зобов’язання).

Для переходу у ІІІ групу потрібно подати заяву (форма не затверджена, тож можна подати у довільній формі) через електронний кабінет.

Що ж до «єдинників», які вже перебувають на ІІІ групі, то, на нашу думку, їм теж потрібно подати таку заяву, аби отримати преференції, запроваджені під час дії воєнного стану.


Головний редактор журналу «АгроPRO» Ельвіра Ткачова

редактор журналу «АгроPRO» Олена Жураківська