Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Зміни податкового законодавства у зв’язку з воєнним станом. Частина 2

17 березня 2022 року набрав чинності Закон України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2120).

ПІЛЬГИ, ПЕРЕВІРКИ, РРО, ЄДИНИЙ ВНЕСОК

Пільги

1. На територіях, де велись/ведуться бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської федерації, протягом 2022 року не сплачується:

Перелік територій, на яких велись/ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, визначається КМУ.

2. Ліцензії на зберігання пального залишаються діючими незалежно від того, чи сплачений черговий платіж (якщо є можливість і сільгосппідприємство зберігає пальне, потрібно платити черговий платіж і при цьому подавати платіжні документи не обов’язково), а також ліцензії, термін дії яких закінчився. Обов’язки щодо сплати чергових платежів мають бути виконані протягом 30 днів після завершення воєнного стану.

3. Не оподатковуватимуться операції з безоплатної добровільної передачі, відчуження або вилучення товарів (у т. ч. підакцизних) та надання послуг на користь Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та інших утворених відповідно до законодавства військових формувань для потреб забезпечення охорони держави (п. 69.5 розд. ХХ ПКУ).

4. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного/надзвичайного стану:

ПЕРЕВІРКИ

1. З 17.03.2022 р. податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті зупиняються, крім (п. 69.2 розд. ХХ ПКУ):

Нагадаю, фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) органу ДПС, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків за наявності хоча б однієї з таких підстав (п. 80.2 ПКУ):

На період дії воєнного/надзвичайного стану дію п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який встановлював мораторій на податкові перевірки під час карантину, зупинено (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2120).

2. У разі виявлення за результатами камеральних та фактичних перевірок порушень законодавства до платника податків застосовуватиметься відповідальність, передбачена ПКУ. Тобто накладатимуться штрафні санкції (п. 69.2 розд. ХХ ПКУ).

РРО

1. Відновлено застосування санкцій за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» при реалізації підакцизних товарів.

2. Дозволено використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС без отриманого діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. При цьому скасовано обмеження строків у 36 годин та у 168 годин на період відсутності зв’язку.

ЄДИНИЙ ВНЕСОК

1. З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних дванадцяти місяців мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок (далі – ЄВ) за себе (у тому числі у розмірі мінімального страхового внеску) та, відповідно, не звітувати (п. 919 розділу VІІІ Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», далі – Закон № 2464):

2. Під час періоду мобілізації мають право за власним рішенням не сплачувати ЄВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ :

За таких працівників ЄВ сплачуватиме держава (як відображати у звітності такі випадки –детально розглянемо пізніше). Тобто на середній заробіток, що виплачується мобілізованим працівникам ЄВ можно не нараховувати.

3. На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування:

4. Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄВ, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Ельвіра Ткачова, головний редактор

Олена Жураківська, редактор