Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ РОБОТОДАВЦІВ ЩОДО ЗВІТУВАННЯ ДО ПФУ ПРО ЗМІНИ В ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ ПРАЦІВНИКІВ

8 червня 2024 р. набрала чинності постанова КМУ від 05.06.2024 р. № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» (далі – Постанова № 650, докладно читайте в «АгроPRO», 2024, № 12, с. 4 – ред.).

Цією постановою, зокрема, передбачено подання до ПФУ через вебпортал електронних послуг інформації про працівників підприємства.

Чи всі роботодавці мають звітувати до ПФУ щодо змін в трудових відносинах працівників?

Ні, не всі.

Відомості про зміни в трудових відносинах з 08.07.2024 р. зобов’язані подавати підприємства, які є (п. 3 Постанови № 650):

• критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період (далі – важливі для забезпечення потреб ЗСУ);

• критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (далі – важливі для функціонування економіки).

Які відомості необхідно подавати до ПФУ?

Підприємства, визнані важливими для забезпечення потреб ЗСУ та для функціонування економіки, мають повідомляти ПФУ про кадрові зміни не пізніше ніж протягом наступного дня після однієї із таких подій:

• прийняття працівника на роботу;

• переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого;

• переведення на іншу постійну посаду або роботу;

• звільнення працівника з роботи;

• поновлення працівника на роботі, який раніше виконував роботу;

• тимчасове припинення чи відновлення дії трудового договору.

Постанова № 650 не вимагає подавати зазначену інформацію за минулі періоди.

Зазначені відомості надаються лише щодо заброньованих осіб?

Постановою № 650 не визначено, що зазначені відомості подаються лише щодо заброньованих працівників.

Відповідно до п. 5 цієї постанови для оформлення бронювання військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних під час воєнного стану обмін інформацією між ПФУ та Міноборони має відбуватися щодо призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 17 до 60 років.

Таким чином, вищевказані відомості подаються щодо працівників-чоловіків (крім тих, хто не є призовниками та військовозобов’язаними) віком від 17 до 60 років та військовозобов’язаних жінок.

Відповідно до п. 6 Постанови № 650 електронний обмін інформацією мав бути забезпечений протягом місяця з дня набрання чинності цієї постановою. Тож з 08.07.2024 р. роботодавці мають повідомляти ПФУ про прийняття, переведення, переміщення, звільнення, припинення (відновлення) та поновлення таких працівників.

Далі в консультації відповіді на наступні запитання:

Наталія Киріченко, експерт з питань трудового законодавства та кадрового обліку

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора