Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

Бронювання працівників малими та середніми сільгосппідприємствами

КРИТИЧНО ВАЖЛИВІ ПІДПРИЄМСТВА: ЯКІ ВИМОГИ

Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджені постановою КМУ від 27.01.2023 р. № 76 (далі – Критерії та порядок № 76).

Підприємство може бути визнано критично важливим в особливий період для:

Для визнання підприємства важливим для функціонування економіки воно повинно відповідати трьом із семи критеріїв, наведених у п. 2 Критеріїв та порядку № 76.

Більшість сільгосппідприємств фактично можуть відповідати трьом із зазначених семи критеріїв (і цього достатньо для бронювання працівників):

➙ відсутність заборгованості з ЄСВ;

➙ розмір середньої заробітної плати працівників за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р.;

➙ визнання важливими для:

• сільськогосподарської галузі (далі – галузевий принцип),

• задоволення потреб територіальної громади (далі – територіальний принцип).

Критерії визнання сільгосппідприємства важливим за галузевим принципом затверджено наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 р. № 223, до них віднесено:

І. або оброблення угідь сільгосппризначення на площі не менше 500 га;

або середня кількість застрахованих осіб-працівників не менше 20 осіб;

або постачання насіння овочевих та/або польових культур;

або перебування у сфері управління Мінагрополітики або управління корпоративними правами держави у статутних капіталах, яке здійснює Мінагрополітики (тобто у статутному фонді є державна частка).

ІІ. основним видом діяльності, станом на 01.06.2023 р., є КВЕД, який зазначено у наказі Мінагрополіти-. ки від 21.02.2023 р. № 223.

Отже, якщо сільгосппідприємство обробляє менше 500 га та має працівників менше ніж 20 осіб – воно не може претендувати на визнання критично важливим за галузевим принципом. В такому разі необхідно вивчати критерії для визнання його критично важливим за територіальним принципом.

Критерії визнання сільгосппідприємства важливим за територіальним принципом затверджує обласна державна адміністрація або військова адміністрація (далі – ОДА/ВА) за місцем реєстрації підприємства.

Далі в консультації: ВИЗНАЧАЄМО КРИТЕРІЇ ДЛЯ ВИЗНАННЯ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВА ВАЖЛИВИМ ДЛЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

ЯК ОТРИМАТИ СТАТУС КРИТИЧНО ВАЖЛИВОГО ДЛЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ,

ЗВЕРНЕННЯ ДЛЯ БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора