Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ПРО ПЕРІОД ПЕРЕВІРКИ, ВТРАЧЕНІ ДОКУМЕНТИ ТА ЇХ ВІДНОВЛЕННЯ

Доволі тривалий час бізнес працював в умовах мораторію на податкові перевірки. Спочатку він був обумовлений каратинними (ковідними) обмеженнями. Після початку повномасштабного вторгнення – воєнними діями на всій території держави. З часом обмеження поступово були зняті. Зокрема, з 01.12.2023 р. відновлено проведення планових документальних перевірок бізнесу органами ДПС (докладніше про це ми писали в «АгроPRO», 2023, № 23, с. 4). Зауважу, що саме з 01.12.2023 р. суттєво збільшиласькількість сільгосппідприємств, які можуть очікувати планову податкову перевірку. Адже законодавець розширив перелік критеріїв для платників податків, що можуть бути перевірені. Тому далі ми аналізуватимемо строки давності саме для тих підприємств, планова перевірка яких стала можливою з 01.12.2023 р.

З урахуванням того, що контролюючі органи тривалий час були обмежені у можливості проведення перевірок – вони завзято і наполегливо взялися до контрольно-перевірочної роботи.

Також варто нагадати, що зміни до плану-графіка перевірок ДПС можуть вноситись щомісяця. Отже, сільгосппіприємствам, які відповідають критеріям для перевірки (див. стор. 5 цього номера), необхідно моніторити цю інформацію та щомісяця перевіряти наявність свого підприємства в плані-графіку.

Одним із важливих питань, що можуть постати перед підприємством в очікуванні перевірки, є наявність первинних бухгалтерських документів. Адже на сьогодні перевірки можуть здійснюватись фактично за період з червня 2017 р. Тому далі розглянемо – чому саме з цього періоду і що робити, якщо перевірка вже призначена/здійснюється, а документів у сільгосппідприємства немає.

СТРОК ДАВНОСТІ & ЗУПИНЕННЯ ВІДЛІКУ СТРОКУ ДАВНОСТІ

Відповідно до п. 102.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) орган ДПС може перевіряти платника податків за період, який становить 3 роки (1095 днів) з моменту закінчення граничного строку подання відповідної звітності. А якщо платником податків подається уточнюючий розрахунок до податкової декларації, то перебіг строку позовної давності переривається і ДПС має право здійснити донарахування протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку. У разі неподання звітності перебіг строку позовної давності не розпочинається.

Але якщо звітність подана і протягом 3 років ДПС не донараховує відповідні податки, то платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення-рішення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Проте перебіг строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ, зупиняється, зокрема, у випадку, коли органу ДПС згідно із законом заборонено проводити перевірку (перевірки) платника податків (пп. 102.3.2 ПКУ).

Нагадаємо, що мораторій на проведення планових податкових перевірок було запроваджено ще у 2020 році, а саме:

Таким чином мораторій діяв протягом 1353 днів, а тому саме на цей час було зупинено перебіг строку давності.

Ураховуючи викладене, в 2024 році органи ДПС мають право перевірити правильність складання податкової звітності, з дати подання якої на дату початку перевірки не минуло 2 447 дні (1353 дн + 1095 дн). Наприклад, якщо перевірка призначена на ІІ квартал 2024 року, то орган ДПС може перевірити І квартал 2024 року, 2023 рік, 2022 рік, 2021 рік, 2020 рік, 2019 рік, 2018 рік та ІІ, ІІІ та ІV квартали 2017 року.

При цьому у кожного підприємства можуть бути окремі обставини, наприклад, було проведено податкову перевірку в 2020 році, подано уточнюючі розрахунки тощо. Тобто сільгосппідприємство, отримавши наказ на проведення перевірки із зазначеним періодом перевірки, повинне врахувати власні обставини для визначення (не)правомірності встановленого періоду перевірки.

На період зупинення відліку строку давності продовжуються також строки зберігання документів та інформації, визначених п. 44.1 ПКУ (п. 44.3, абз. 2 пп. 69.36 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звертаємо увагу, що строк давності для нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску (далі – ЄВ) не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Тобто перевірити правильність нарахування та утримання ЄВ орган ДПС може за будь-який період (незалежно від ковідних чи воєнних обмежень).

Далі читайте ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТІВ,

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДОКУМЕНТИ ВТРАЧЕНІ,

ПОДАТКОВА ПЕРЕВІРКА & ВІДСУТНІСТЬ ДОКУМЕНТІВ

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора