Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

СУБ’ЄКТИ ФІНМОНІТОРИНГУ ПОВІДОМЛЯТИМУТЬ ПРО РОЗБІЖНОСТІ У ВІДОМОСТЯХ ПРО БЕНЕФІЦІАРІВ

З 1 вересня 2024 р. набирає чинності Порядок повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи, затверджений наказом Мін’юсту від 12.07.2023 р. № 2542/5 (далі – Порядок). Його введення в дію неодноразово переносилось.

З 1 вересня 2024 року суб’єкти первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ) зобов’язані повідомляти Мін’юст про виявлення розбіжностей у відомостях про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) та/або структуру власності юридичних осіб. Йдеться про відмінності між відомостями, отриманими СПФМ в ході їх професійної діяльності, та даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Нагадаємо, СПФМ, зокрема, є (ст. 6 Закону України від 06.12.2019 р. № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»):

СПФМ можуть виявляти, зокрема:

• неповноту відомостей, неточність чи помилки у відомостях про КБВ та/або структуру власності;

• що відомості в ЄДР про КБВ та/або структуру власності не збігаються з наданими клієнтом відомостями, або відомостями СПФМ.

Про виявлення розбіжностей СПФМ має направити повідомлення Мін’юсту, який, своєю чергою, протягом 10 робочих днів направляє інформацію про виявлені розбіжності будь-якому державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи – порушника. Держреєстратор протягом 3 робочих днів з дня отримання інформації від Мін’юсту повинен:

Про порядок надання юридичною особою відповіді на таку вимогу, а також про наслідки набрання чинності Порядком і відповідальність підприємств, до якої вони можуть бути притягнуті у зв’язку з цим, читайте на стор. 32 цього "АгроPRO" №16-2024.

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора