Реклама

Реклама

Партнери

Партнери

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ

Для визначення розміру орендної плати за земельні ділянки приватної власності орендар має вивчити умови відповідного договору оренди. Оскільки навіть в одного сільгосппідприємства договори оренди різних земельних ділянок можуть містити різні умови визначення/розрахунку орендної плати. Це може бути обумовлено різним періодом їх укладання, побажаннями власників тощо.

Розмір орендної плати за земельні ділянки приватної власності може визначатись сторонами у договорі як:

➣ у фіксованій грошовій формі,

➣ так і у відсотках від нормативної грошової оцінки (далі – НГО).

Далі розглянемо найпоширеніші умови визначення орендної плати в договорах оренди і проаналізуємо, як в кожному конкретному випадку сільгосппідприємству визначити розмір орендної плати.

ВАРІАНТ 1. Сторонами погоджено, що орендна плата сплачується у фіксованій грошовій формі та підлягає індексації на індекс інфляції.

ВАРІАНТ 2. Сторонами погоджено, що орендна плата сплачується у фіксованій грошовій формі та не підлягає індексації на індекс інфляції.

ВАРІАНТ 3. Сторонами погоджено, що орендна плата сплачується у відсотках від НГО (але конкретний розмір НГО в договорі не обумовлений).

ВАРІАНТ 4. В договорі оренди вказано, що орендна плата визначається у відсотках від конкретної НГО, яка зазначена в договорі (іноді навіть відразу зазначають обрахований розмір орендної плати).

З особливостями по кожному варіанту ви можете познайомитися за посиланням

Ірина Дмитерко, заступник головного редактора